Pahorjeva Nekropola na ljubljanskem gradu

Avtor: Mestno gledališče ljubljansko

Boris Kobal bo krstno uprizoril Pahorjev roman Nekropola


Foto Miha Fras

V soboto, 5. junija, in v nedeljo, 6. junija, ob 21. uri bosta na Ljubljanskem gradu premieri krstne uprizoritve besedila Nekropola Borisa Pahorja in Borisa Kobala. Predstavo bomo od septembra igrali na Mali sceni MGL.

Uprizoritev v koprodukciji z Društvom Celinka in KUD Pod topoli je režiral Boris Kobal. Dramaturginja je Klavdija Zupan. Scenografijo je zasnoval Jože Logar, oblikovalec svetlobe in zvoka je Boštjan Kos. Gib je oblikovala Uršula Teržan. Za govor je skrbela lektorica Barbara Rogelj.

Igrajo Pavle Ravnohrib, Edi Gril, Damjan Kolovrat, Maruša Kos, Mojca Lavrič, Jasna Simončič, Marko Skok, Elvis Štiglic, Denis Tatar, Tjaša Valentinčič in Mateja Zelič.
Sopranistko Katarino Kobal spremlja pianist Miha Nagode. V predstavi se izvaja Vokaliza Sergeja Rahmaninova.

Univerzalna tema romana Nekropola – ohranitev človečnosti v razmerah popolnega zla – z gledališkimi izraznimi sredstvi poustvarja pretresljiv spomin avtorja literarne predloge Borisa Pahorja, neposrednega udeleženca »dežele mrtvih«, kot sam večkrat poimenuje koncentracijska taborišča druge svetovne vojne. Glede na čas, ki ga živimo, je možnost potvorb in zanikanj zgodovinskih dejstev zelo verjetna, vseskozi prisotna in zato nevarna. S Pahorjevo Nekropolo, ki je avtentična pričevalka človeških grozot, moramo ostati zvesti kriku tisočerih: »Nikoli več!« Sodobna dogajanja žal kažejo, da se zgodovina še vedno ponavlja in vsakokratna kolektivna amnezija ali preprosto ignoranca verjetno vodi v ponavljanja tudi v prihodnosti. Gledališka interpretacija Nekropole Borisa Pahorja morebiti lahko spodbudi razmišljanje o etiki, zlorabi ideologij, preživetju v skrajni točki razčlovečenja in soočenju s čistim neosebnim zlom.

Uprizoritev romana Nekropola z odpiranjem osnovnih etičnih in eksistenčnih vprašanj nagovarja tako starejše generacije z morebitno neposredno izkušnjo prikazanega časa kot tudi mlajše, ki se morajo soočiti z dediščino nehumane preteklosti, da bi je ne ponovile v prihodnosti.

Projekt sta finančno podprla Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.
Zahvaljujemo se Šentjakobskemu gledališču in Festivalu Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pahorjeva-nekropola-na-ljubljanskem-gradu