Ptujsko gledališče sezono odpira z dvema premierama

Avtor: STA

V ptujskem mestnem gledališču novo gledališko sezono začenjajo v soboto, ko bo na sporedu premiera drame Edouarda Louisa Zgodovina nasilja v režiji Ivice Buljana. Le nekaj dni pozneje bodo premierno uprizorili še znanstveni cirkus za mladino z naslovom Hevreka!, katere avtorji so Nik Škrlec, Lena Hribar in Urban Kuntarič.


Foto: Gregor Mlakarsta

Zgodovina nasilja, ki je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana, je osebna in prodorna družbena analiza časa, hrepenenja, migracijskih vprašanj in rasizma. V predstavi bodo nastopili Petja Labović, Benjamin Krnetić, Saša Pavlin Stosić, Robert Waltl in Boris Vlastelica.

V avtobiografskem romanu francoski pisatelj Edouard Louis z rekonstruiranjem travmatične noči skozi različne glasove, ki se odzovejo na nad njim storjenim zločinom, oriše nasilje, odrinjeno na rob družbe. Gre za srčno, pogumno in ambiciozno besedilo enega najizzivalnejših mladih svetovnih piscev, čigar dela so prevedena v številne jezike in uprizorjena v več državah.

Na predbožični večer mladi Edouard na pariškem Trgu republike na poti domov z večerje sreča Redo, mladeniča alžirskega porekla. Pogovarjata se, začneta flirtati in kmalu ga Edouard povabi domov, kjer skupaj preživita noč. Ko se nekaj ur kasneje poslavljata, Edouard odkrije, da je izginil njegov pametni telefon, Reda pa nenadoma izvleče pištolo. Vse skupaj se hitro spremeni v ustrahovanje, nasilje in posilstvo.

Naslednje jutro Edouard odide na policijo in poišče zdravniško pomoč. Ne ve, kako naj se sooči s travmo, zato pobegne domov k sestri Clare na podeželje in se ji zaupa. Odzivi na dramatični incident, pogovori z ljudmi okoli njega, izpraševanje policijskega in zdravniškega osebja razkrivajo rasizem, homofobijo in nejasne strukture moči, globoko ukoreninjene v današnji družbi.

Naslednji četrtek pa na Ptuju pripravljajo še premierno uprizoritev predstave za najstnike, ki je nastala v sodelovanju z Zavodom Margareta Schwarzwald. Znanstveni cirkus z naslovom Hevreka! želi pri gledalcih zanetiti strast do ustvarjalne misli in jim teme, ki so velikokrat dolgočasne, kot so znanost, matematika in fizika, predstaviti na svež, iskriv način.

"Velikokrat smo nezainteresirani, skoraj brez volje do spoznavanja sveta in raziskovanja lastnih interesov. Naša predstava pa želi to postaviti na glavo in nas prestaviti v bolj svežo, ustvarjalno perspektivo dojemanja sveta in tudi učenja," so zapisali v gledališču.

V predstavi so prepleteni žanri fizične komedije in glasbenega gledališča s temami, ki jim na prvi pogled ne bi pripisali komičnega potenciala. Če je fizika mnogim predstavljala strah in trepet, je avtorjem predstave izhodišče za potovanje v svet domišljije in komedije, so še zapisali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ptujsko-gledalisce-sezono-odpira-z-dvema-premierama