Gledališče Celje v novo sezono z monodramo Večni otrok

Avtor: STA

Gledališče Celje bo novo sezono odprlo 13. septembra na Malem odru s prvo slovensko uprizoritvijo monodrame Večni otrok izraelske pisateljice Nave Semel v režiji Yonatana Esterkina. Gre za monodramo o ženski, ki ima otroka z Downovim sindromom. Pripravili so angleško in slovensko različico, angleška premiera bo to soboto. Igra Manca Ogorevc.


Foto: Uroš Hočevar

Kot so sporočili iz Gledališča Celje, monodrama Večni otrok govori o materi, ki ima otroka z Downovim sindromom. Dogaja se na predvečer sinovega odhoda v posebno šolo. To je trenutek, ko ga bo morala spustiti iz varnega družinskega zavetja v svet samostojnosti. Odprto in naravnost govori o šoku matere, ki takoj po porodu izve za otrokovo prizadetost. Na življenjski, neposreden in empatičen način govori o odnosih v njihovi družini ter o odnosu okolice do ljudi z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.

Monodramo Večni otrok je napisala uspešna izraelska in tudi mednarodno uveljavljena pisateljica, dramatičarka, libretistka in prevajalka Nava Semel. Njeni romani so bili prevedeni v številne tuje jezike, pisateljica je bila tudi večkrat nagrajena.

Igra je doživela premiero leta 1987 v Mestnem gledališču v Haifi, kjer je bila na sporedu kar 11 let in doživela več kot tisoč ponovitev. Leta 1988 je bila nagrajena kot najboljša predstava leta, leto pozneje pa tudi kot najboljša uprizoritev leta. Vrsto let je bila na repertoarjih različnih gledališč v tujini, predvajana je bila tudi kot radijska igra.

V Avstriji je bila razglašena za najboljšo radijsko igro leta. Uprizarjali so jo v Avstriji, Belgiji, Franciji, Romuniji, Italiji, ZDA, na Poljskem, Irskem, Češkem, Norveškem, Nizozemskem, v Izraelu pa so jo leta 2006 igrali celo v arabščini.

Uprizoritev v celjskem gledališču bo prva v Sloveniji in sploh prvi slovenski prevod kakšnega literarnega dela Nave Semel, še navajajo v celjskem gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-celje-v-novo-sezono-z-monodramo-vecni-otrok