SMG v novi sezoni samo slovensko in le gledališče

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) v 64. sezono vstopa z razmislekom o minulih štirih sezonah in z ironičnim sloganom, da bodo tokrat skušali biti le gledališče, ki bo samo slovensko in zgolj mladinsko. Program bosta med drugim zaznamovali postavitev Hlapcev poljske režiserke, nova Frljićeva predstava in Macbeth "po Pograjčevo".


Kot je na torkovi večerni predstavitvi programa povedal umetniški vodja Goran Injac, so se v zadnjem mandatu aktualnega vodstva gledališča odločili, da bo sezono zaznamoval odgovor sloganu iz jubilejne, 60. sezone gledališča, ki se je glasil, da SMG ni samo gledališče, temveč je več kot to, ter da ni samo slovensko, saj se mednarodno odpira. Tokrat pa so se vsled nekaterih izjav iz različnih strani, v slogu, da SMG "ni gledališče temveč aktivistična platforma", odločili za ironičen odgovor na omenjeni slogan, ki se glasi: "Mladinsko je samo slovensko. Mladinsko je le gledališče. Mladinsko je zgolj mladinsko."

Direktor gledališča Tibor Mihelič Syed je ob tem poudaril, da se je SMG v minulih štirih letih s številnimi gostovanji dobro izkazalo na mednarodni ravni, po drugi strani pa je bilo zaradi svojih programskih teženj pogosto predmet kritike, da v njem ne počnejo "tistega, kar bi moralo početi slovensko institucionalno gledališče." Po besedah direktorja so se zato odločili, da bodo v novi sezoni podvomili v to, kar so počeli doslej, in letošnji slogan uporabili za "odprtje igrišča znotraj katerega ustvarjajo".

Slovenskost bodo denimo zaznamovali s sklepno predstavo po motivih Hlapcev Ivana Cankarja, katere režijo so zaupali drzni in večkrat nagrajeni poljski režiserki Maji Kleczewski. Režiserka se bo z enim od slovenskih kanonskih besedil, ki naj bi najbolje povzelo slovenski narodni značaj, srečala prvič in zanimivo bo, kako ga bo postavila na oder.

V SMG so v preteklosti naleteli tudi na očitke, da ne pripravljajo kakovostnih predstav za mladino, s čemer se v gledališču ne strinjajo, saj za mladinski repertoar redno skrbijo. Tokrat so na program v koprodukciji z Gledališčem Koper uvrstili družinski muzikal Obuti maček, ki bo po avtorski priredbi Andreja Rozmana - Roze nastal v režiji Vita Tauferja, glasbo pa bo podpisala Nana Forte.

Še en "hišni režiser" SMG Matjaž Pograjc se bo medtem na svoj način lotil Macbetha. V ta namen je po besedah direktorja vzel "vse permutacije tega lika v dramskih ali literarnih besedilih", ki jih poleg Williama Shakespearja podpisujejo še Heiner Müller, Nikolaj Leskov in Tom Stoppard, iz njih pa bo ustvaril urbani kabaret.

V SMG se v novi sezoni vrača priznani hrvaški režiser Oliver Frljić s predstavo Tak silen vzlet se siloma konča. V koprodukciji z nemškimi in švicarskimi koproducenti nastaja predstava, v kateri bo Frljić po besedah Mihelič Syeda izhajal iz "navidezno preprostega vprašanja, zakaj institucije, ki so nastale skozi demokratičen proces, vse bolj delujejo odtujeno od tovrstnih procesov".

Na Novi pošti, kjer program krojijo v sodelovanju z zavodom Maska, bo svoj novi avtorski raziskovalni projekt Moški 2020 predstavil Žiga Divjak, za potrebe katerega bo skupaj z raziskovalnimi novinarji ugotavljal, kaj pomeni biti moški v letu 2020, režijo in dramaturgijo sage o Sladkem Vrhu in tovarni papirja Paloma, pri kateri sodelujeta še AGRFT in KUD Krik, pa bo podpisala Brina Klampfer.

Gledališče je tudi vključeno v večletni skupnostni projekt v ljubljanski in dresdenski soseski, pri kateri sodeluje z ekipo KUD Ljud, na Novi pošti pa se obetajo tudi trije večeri z gledališkimi eseji Boštjana Narata.

Že v petek bo na Novi pošti na sporedu premiera predstave Umetnost je omara v režiji Ivana Peternelja po besedilih absurdista Daniila Harmsa, ki je nastala v koprodukciji z Društvom za umetnost AVGUS. V SMG kot koproducenti v novi sezoni z Lutkovnim gledališčem Ljubljana sodelujejo še pri uprizoritvi Sinje ptice Mauricea Maeterlincka v režiji Tomija Janežiča, z Staatstheater Nürnberg pa pri predstavi Ustavi me v režiji Eve Nine Lampič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-v-novi-sezoni-samo-slovensko-in-le-gledalisce