Na Ljubljana festival prihaja Traviata

Avtor: STA

Ta teden na oder Ljubljana festivala prihaja Verdijeva opera Traviata. Nastopajoči v produkciji so napovedali edinstveno predstavo torinskega gledališča Teatro Regio. Poleg scenografije z velikim ogledalom bo predstava izstopala tudi z nastopom dveh sopranistk v glavni vlogi, v sredo bo nastopila Marija Mudrjak, v četrtek pa Irina Dubrovskaja.


Križanke / Foto: Ljuba Brank, via Wikimedia Commons

"Scena se spreminja glede na dogajanje na odru. Ogledalo je izjemnih dimenzij. Zdi se mi, da tudi precej pomaga pri akustiki, saj se nam včasih zgodi, da se glasovi pri operah izgubijo v zaodrju. Tukaj tega ne bo, ker to ogledalo deluje kot neke vrste akustična školjka," je za ob robu povedal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.

"Produkcija Traviate ostaja aktualna tudi danes, saj se predstava osredotoča na simbolno raven," je povedal režiser predstave Henning Brockhaus. Zaradi tega predstava, tako Brockhaus, ostaja aktualna in pretresljiva tudi po dolgih letih, nekatere druge produkcije pa se med tem po številnih ponovitvah izpojejo.

Libreto opere je nastal na podlagi romana Dama s kamelijami Alexandra Dumasa. Zgodba pripoveduje o notranji stiski pariške kurtizane Violette, v katero se zaljubi mladi plemič Alfredo. Ljubezenska zgodba kaže tudi na razklanost med družbeno sprejemljivim in narekom srca ter aktualizira nemoč preseganja socialnih razlik.

Festivalsko dogajanje v tem tednu sicer odpira nastop pianista Dimitrija Šiškina in Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga. Koncert bo potekal pred železno zaveso, saj na oder že nameščajo sceno za opero Traviato. V torek bo na sporedu muzikal Mamma mia, ki je bil odpovedan zaradi slabega vremena.

V petek bo v Križankah nastopil Vlado Kreslin, gre za njegov že 28. nastop na tem prizorišču. Kreslin je na novinarski konferenci napovedal, da občinstva tudi tokrat ne bo razočaral. "Odigrali bomo glasbo, zaradi katere publika pride, in tudi nekaj tiste, za katero še ne vedo, da jo imajo radi," je dejal Kreslin. Na odru se mu bodo pridružili tudi Mali bogovi, Beltinška band in Slovenski mladinski nacionalni orkester.

Prihodnji teden se festival zaključuje. Brlek je z obiskom in odzivom občinstva zadovoljen, skoraj vse predstave so razprodane. Spomnil je, da je pri izvedbi nekaterih predstav ponagajalo vreme.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljana-festival-prihaja-traviata