Jubilejni Teden slovenske drame s pregledno razstavo o 50 letih festivala

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj se že pripravljajo na jubilejni 50. Teden slovenske drame, ki bo spomladi prihodnje leto. Predvsem veliko dela terja priprava pregledne razstave o zgodovini festivala in Kranja. Po mestu pa bi radi razobesili tudi plakate Grumovih nagrajencev in njihovih citatov.


Foto: Boris Voglar

Kot je povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, največ časa potrebujejo za pregledno razstavo o 50-letni zgodovini festivala in o tem, kako je Kranj dihal s festivalom. Gledališče razstavo pripravlja v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in Gorenjskim muzejem.

Trenutno poteka zbiranje materialov, pri čemer je gradivo s samih začetkov festivala precej težko dobiti. Razstavo bodo odprli ob otvoritvi festivala 27. marca in bo v Gorenjskem muzeju na ogled dobrega pol leta. V muzeju bodo v tem času pripravili tudi učne programe in direktorica se nadeja, da bodo za ogled razstave pritegnili tudi šole.

Poleg tega si želi, da bi po mestu viseli plakati Grumovih nagrajencev s citati. V gledališču skupaj s kranjsko knjižnico razmišljajo o tem, kako Grumove nagrajence, zlasti še živeče, približati ljudem, morda tudi preko pogovorov z njimi. "Imamo vrsto idej in poletje je pravi čas, da dozorijo, potem pa se jih lahko jeseni lotimo s polno paro," je dejala Mirjam Drnovšček.

Festival ob svojem jubileju ne bo daljši. "V bistvu bo časovno celo bolj skrčen, ampak z več spremljevalnega dogajanja vsak festivalski dan," je napovedala in med drugim izpostavila idejo o organizaciji okrogle mize o spodbujanje nacionalne dramatike, pri čemer bi v goste povabili predstavnike tujih festivalov.

Festival slovenske dramatike je bil ob svojih začetkih dolg res en teden, kot pove že njegovo ime. Zadnja leta pa je razširil na 12 do 14, celo 16 dni, je spomnila Mirjam Drnovšček in dodala, da so se zdaj z novim pravilnikom odločili festival znova skrčiti in zgostiti, kar je lažje tako za organizatorje kot za gledalce.

"Poleg tega s spremembami, med katerimi je ena glavnih tudi ta, da bodo predstave iz tujine uvrščene v tekmovalni program, želimo spodbujati uprizarjanje slovenske dramatike v tujini," je povedala direktorica. Kot je pojasnila, vsakemu gledališču pomeni dodatno spodbudo pri izbiri slovenskega avtorja, če ve, da se z uprizoritvijo njegovega dela lahko uvrsti na nek festival.

Teden slovenske drame se je skozi vsa leta počasi spreminjal in v vsem tem času naredil velik preskok. Sprva je bil samo pregled predstav, ki so nastale na podlagi slovenskih besedil. Temu so se počasi pridruževale nagrade in začelo se je spodbujanje pisanja slovenske dramatike tako z Grumovo nagrado kot z delavnicami dramskega pisanja, ki jih prej v Sloveniji ni bilo.

Zadnje desetletje pa se festival vse bolj posveča promociji slovenske dramatike v tujini, tudi z vsakoletnim prevodom Grumovega nagrajenca v angleščino. Sedaj v gledališču iščejo sredstva, da bi najprej vse Grumove nagrajence, nato pa še nominirance prevedli v tuje jezike. "Slovenci imamo odlično dramatiko, samo pokazati jo moramo tujini," je prepričana Mirjam Drnovšček.

Ker je za promocijo ključen osebni stik, pa bi bilo dobrodošlo, če bi v gledališču imeli zaposlenega nekoga, ki bi se lahko ukvarjal le s festivalom in promocijo slovenske dramatike v tujini. To je namreč celoletno delo, projekt, ki zahteva celega človeka in direktorica upa, da bodo tej ideji na ministrstvu za kulturo prisluhnili.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jubilejni-teden-slovenske-drame-s-pregledno-razstavo-o-50-letih-festivala