APT: Rekapitulacija prvih štirih let in pogled v prihodnost

Avtor: STA

Anton Podbevšek teater predstavil preteklost gledališča in pogled v prihodnost: Gledališče se je povezovalo z vrhunskimi umetniki, športniki, intelektualci in teoretiki sodobne umetnosti


Foto Borut Peterlin

Anton Podbevšek teater (APT) je predstavil rekapitulacijo prvih štirih let ustvarjanja in način delovanja v času rekonstrukcije in modernizacije gledališča, ki se bo začela junija. Gledališkemu ansamblu se je pridružil Pavle Ravnohrib, podelili so tudi prvo listino APT, ki jo je prejel Jože Colarič iz podjetja Krka.

APT, ki ima svoj domicil v Novem mestu, na prizorišču prve slovenske umetniške avantgarde, imenovane novomeška pomlad, je profesionalno gledališče, ki odgovarja na potrebe gledališča 20. stoletja oziroma gledališča umetnosti, je dejala Nada Vodušek, ki je povezovala današnjo novinarsko konferenco.

Postdramsko, otroško, glasbeno in plesno gledališče predstavljajo soobstoj elitne in množične kulture. Gledališče se je povezovalo z vrhunskimi umetniki, športniki, intelektualci in teoretiki sodobne umetnosti. S slednjimi je priredilo dve umetniški soareji o futurizmu in avantgardah ter o prelomih v sodobni umetnosti. Sodelovalo je tudi z glasbenimi zasedbami, kot so Dan D, Siddharta, Laibach, trajno pa je povezano tudi z Novim kolektivizmom in skupino Irwin, je še povedala Voduškova.

Od decembra 2006 do letošnjega maja je gledališče izvedlo 16 premier, med njimi predstavo Galileio Galilei Bertolta Brechta v režiji Matjaža Bergerja, Peter in Volk Sergeja Prokofijeva režiserjev Bergerja in Nane Milčinski in avtorski projekt Dušana Jovanovića Spovedi. Izvedli so tudi poslovilni nastop Venturini/Škufca Neskončnost je večnost v režiji Bergerja, ki je pritegnil kar 1500 gledalcev. Gledališče, znotraj katerega deluje tudi Akademija APT, je pripravilo tudi več strokovnih kolokvijev.

Ravnatelj APT Berger je spregovoril o načinu dela v času prenavljanja gledališča. Za premiero Shakespearjeve tragedije Kralj Lear v njegovi režiji so se koprodukcijsko povezali s Slovenskim mladinskim gledališčem. Neklasično odrsko postavitev bodo prvič uprizorili v kletnih prostorih srednjeveškega gradu Klevevž pri Škocjanu. Sicer Berger v času prenove, ki se bo sklenila maja 2011, načrtuje še dva projekta, režiserja še išče.

Od 1. aprila je novi član APT dramski in filmski igralec Pavel Ravnohrib, ki mu je ob današnji priložnosti Berger predal dres gledališča. Listino, s katero namerava gledališče počastiti posameznike, ki zaznamujejo delovanje gledališča, je Berger izročil Colariču iz podjetja Krka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/apt-rekapitulacija-prvih-%C5%A1tirih-let-in-pogled-v-prihodnost