Emonska promenada bo letos oživila Novi trg

Avtor: STA

Novi trg bo od danes do sobote oživljal ulični festival Emonska promenada. Programsko ga sestavljata dva dogodka, ki bosta z intervencijo v prostor dogajanje povezala v skupni interaktivni gledališki dogodek. Novi trg se bo spremenil v KinoTeater - gledališko doživetje ter interaktivno igralnico in razstavni prostor recikliranih igral.


Malo potujoče gledališče / Foto: Arhiv Kulturni center Tinqueux

Inovativen gledališki pristop kinogledališča Panorama temelji na pop-up strukturi, ki se vrti na svoji osi za 360 stopinj, občinstvo pa skozi okno doživlja svet zunaj. Preko progresivnih rotacij se svet začne spreminjati, razvijati, postaja čedalje bolj abstrakten, ne samo z igro in intervencijami igralcev, ampak tudi s pomočjo naključnih mimoidočih, ki postanejo sestavni del zgodbe. Opazovalec tako ni več zgolj potrošnik gledališča, ampak ga soustvarja in postaja aktivni gledalec, so zapisali v društvu Hiša otrok in umetnosti, ki festival organizira.

Dodatno težo dogodku bo tradicionalno dodala katalonska skupina Guixot de 8, ki potuje po svetu s kombijem, polnim starega železa. Na Novem trgu ga bo spremenila v igrala, ki za razliko od sodobnih igrač in plastičnih punčk z vnaprej določenimi in omejeni funkcijami spodbujajo igralčevo domišljijo in kreativnost. Idejni vodja je Joan Rovira, ki zbira, reciklira, reže in sestavlja stare odvržene predmete in jim daje novo obliko in funkcijo. Igrala skupine Guixot de 8 bodo na Emonski promenadi že petnajstič in so zaščitni znak festivala od samega začetka leta 2001.

Kot so še zapisali v društvu Hiša otrok in umetnosti, se 19. Emonska promenada z novim programskim konceptom, novo lokacijo - tradicionalno je potekala v Trnovem - in mednarodno programsko ekipo odmika od preverjenih vsebin in jih postavlja pred nov umetniški izziv. Dodali so, da ob tem ostajajo zvesti svojim glavnim načelom - otrokom in družinam ponuditi možnost ustvarjanja in druženja na ulici s priznanimi domačimi in tujimi umetniki.

Program bo danes in v petek potekal od 18. do 21. ure, v soboto pa od 10. do 12. ure ter od 18. do 21. ure. Vstop na vse prireditve je brezplačen. V primeru dežja prireditev odpade.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/emonska-promenada-bo-letos-ozivila-novi-trg