S trodejanko Tannhäuser začetek Wagnerjeva festivala

Avtor: STA

Z Wagnerjevo trodejanko Tannhäuser se bo drevi v nemškem Bayreuthu začel festival glasbenega gledališča Richarda Wagnerja. Operi v režiji Tobiasa Kratzerja bo dirigiral ruski maestro Valerij Gergijev. Festival bo ponudil še štiri Wagnerjeve opere. Do 28. avgusta se bodo zvrstile Lohengrin, Parsifal, Tristan in Izolda ter Mojstri pevci nürnberški.


Foto: Pixabay

Opera Tannhäuser je festival odprla že leta 2011. Wagnerjevo zrelo delo se naslanja na nemško legendo o srednjeveškem poetu Tannhäuserju in glasbenem tekmovanju pri Wartburgu, v ospredju pa je boj med sveto in profano ljubeznijo. V naslovni vlogi bo pel znani wagnerjanski pevec Stephen Gould, produkcijo bodo prenašali tudi v kinodvoranah po Nemčiji, Avstriji, Švici in na Portugalskem.

Že v petek bo na sporedu trodejanka Lohengrin, ki velja za Wagnerjevo najbolj melodično operno delo. Operna uprizoritev v režiji Yuvala Sharona, je nastala pod glasbenim vodstvom Christiana Thielemanna. V naslovni vlogi bo nastopil tenorist Piotr Beczala v alternaciji s Klausom Florianom Vogtom.

Na sporedu bosta še dve "stari" postavitvi festivala: glasbena drama Parsifal in delo Mojstri pevci nürnberški. Opero Parsifal, ki simbolizira večni boj med dobrim in zlom, je za Bayreuth leta 2016 režiral Uwe Eric Laufenberg z dirigentom Semjonom Bičkovom. Mojstri pevci nürnberški pa so nastali leta 2017 v režiji Barrieja Koskega pod glasbenim vodstvom Philippeja Jordana.

V režiji skladateljeve pravnukinje in umetniške vodje festivala Katharine Wagner bo na odru zaživela še tragična ljubezenska zgodba med Tristanom in Izoldo, ki je bila pripravljena za odprtje Bayreutha leta 2015 skupaj s Thielemannom. V vlogi Tristana se bosta menjala Stephen Gould in Stefan Vinke, Izolda bo Petra Lang.

Thielemann, ki je glasbeni direktor festivala od leta 2015, letos dirigira kar dvema operama - Lohengrin ter Tristanu in Izoldi. Kot je dejal za nemško tiskovno agencijo dpa, mu to ne predstavlja dvojne obremenitve, saj mu je delo zanimivo. Obenem je poudaril, da gre za dve povsem drugačni operi. Ena ima prepoznavno identiteto, druga pa zelo jasno strukturo.

Posebnost festivala v Bayreuthu je v tem, da je posvečen izključno Wagnerju, ki si ga je tudi sam zamislil. Še danes festival, ki velja pa za enega najpomembnejših kulturnih in družabnih dogodkov v Nemčiji, usmerja družina Wagner. V Festivalni hiši sicer uprizarjajo samo deset zadnjih Wagnerjevih oper.

Zadnja leta se posvečajo tudi mlademu občinstvu s projektom Wagner za otroke. V priredbi nemškega skladatelja Marka Zdraleka bodo letos mladim obiskovalcem približali Mojstre pevce nürnberške, ki jih bosta drevi premierno izvedla avstrijski dirigent Azis Sadiković in Državni brandenburški orkester iz Frankfurta na Odri.

Prireditev vsako leto obišče tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Svoj prihod je po poročanju dpa napovedala tudi tokrat.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-trodejanko-tannhauser-zacetek-wagnerjeva-festivala