Matej Zemljič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Matej Zemljič, letošnji žlahtni komedijant. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako smo poiskali nekaj zanimivosti o igralcu Mateju Zemljiču.


Matej Zemljič / Foto: Aljoša Rebolj

Nagrado za žlahtnega komedijanta je dobil za vlogo Maksa v uprizoritvi Predstava, ki gre narobe (TMK d. o. o., Mischief Worldwide Ltd.). Matej Zemljič se je z igralstvom srečal že zelo zgodaj, saj je še kot osnovnošolec zaigral v filmu Gremo mi po svoje Miha Hočevarja. Kot gimnazijec je sodeloval s Šentjakobskim gledališčem in bil član ekipe ŠILA Finžgarjevi.

Med študijem je sodeloval pri celovečernih in kratkih filmih ter nadaljevankah; najodmevnejša je bila vloga Andreja v celovečernem filmu Posledice Darka Štanteta, za katero je leta 2018 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo moško vlogo, leta 2019 pa v Beogradu na Mednarodnem filmskem festivalu Fest nagrado za najboljšega igralca.

V času študija se je že preizkusil tudi na odrih velikih gledaliških hiš. Igral je v Faustu v režiji Tomaža Pandurja (SNG Drama Ljubljana) in v Tolstojevi Vojni in miru (SNG Drama Ljubljana, MGL, CD) – v vlogi vojaka in mrtveca. Trenutno je član ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega.

Še več o Mateju Zemljiču pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matej-zemljic-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju