Wagnerjev festival v Bayreuthu bo odprl Tannhäuser z Valerijem Gergijevom

Avtor: STA/Ksenija Brišar

Festival glasbenega gledališča Richarda Wagnerja v nemškem Bayreuthu bo letos po letu 2011 spet odprla trodejanka Tannhäuser, s katero se bo prireditev 25. julija tudi začela. Pripravil jo je še ne 40-letni domači režiser Tobias Kratzer, dirigiral bo ruski maestro Valerij Gergijev. Do 28. avgusta se bo na Zelenem griču vrstilo pet Wagnerjevih oper.


Richard Wagner / Foto: Pixabay

Za začetek opera o pesniku, pevcu in glasbeniku

Po tradiciji festival vsako leto odpre sveža postavitev katere od Wagnerjevih zrelih opernih del, tokrat so se odločili za Pevsko tekmovanje na Wartburgu, kot se glasi podnaslov Tannhäuserja. Opera se naslanja na nemški legendi o srednjeveškem poetu Tannhäuserju in glasbenem tekmovanju pri Wartburgu, v ospredju pa je boj med sveto in profano ljubeznijo ter odrešitev z njo - tematika, ki je tudi sicer značilna za velik del Wagnerjevega zrelega opusa.

Pripravil jo je operni režiser z Bavarske Tobias Kratzer, ki je Tannhäuserja pred leti režiral v Bremnu. V naslovni vlogi bo pel znani wagnerjanski pevec Stephen Gould, produkcijo pa bodo na dan premiere prenašali tudi v kinodvoranah po Nemčiji, Avstriji, na Portugalskem in v Švici.

Tannhäuser skupaj z Letečim Holandcem, ki so ga v slovenščino najprej prevedli kot Večni mornar, in Lohengrinom sodi v ustvarjalno obdobje, v katerem je Wagner napravil korak naprej v razvoju svojih oper oziroma glasbenih dram po tematski, dramaturški in orkestralni plati. Napisal jo je leta 1845, oktobra istega leta so jo pod njegovo taktirko krstno izvedli v Dresdnu.

Na praizvedbi ni bila uspešna, a je kljub temu postala priljubljena v manjših nemških gledališčih. Vendar pa skladatelj z njo ni bil zadovoljen in jo je kasneje večkrat predelal. V Bayreuthu so jo prvič videli leta 1891 v produkciji njegove žene Cosime, danes pa je na repertoarju velikih opernih hiš.

 

Tradiciji zavezan festival letos s petimi uprizoritvami

Do 28. avgusta se bodo na Zelenem griču izmenjevala še štiri Wagnerjeva dela. Že dan po Tannhäuserju bo na sporedu trodejanka Lohengrin, Wagnerjevo najbolj melodično operno delo, ki jo je lani insceniral ameriški režiser Yuval Sharon pod glasbenim vodstvom Christiana Thielemanna. V naslovni vlogi bo tenorist Piotr Beczala v alternaciji s Klausom Florianom Vogtom.

Nadalje bo mogoče videti Parsifala oziroma večni boj med dobrim in zlom, kot ga je nemški operni velikan simboliziral v tem delu, ki ga je za Bayreuth leta 2016 režiral Uwe Eric Laufenberg z dirigentom Semjonom Bičkovom. Mojstri pevci nürnberški so prav tako "stara" postavitev festivala, in sicer iz leta 2017 v režiji Barrieja Koskega, glasbeno vodstvo predstave ima Philippe Jordan.

V režiji skladateljeve pravnukinje in umetniške vodje festivala Katharine Wagner pa bo uprizorjena tragična ljubezenska zgodba med Tristanom in Izoldo, ki je bila pripravljena za odprtje Bayreutha leta 2015 skupaj s Thielemannom. V vlogi Tristana se bosta menjala Stephen Gould in Stefan Vinke, Izolda bo Petra Lang, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.

Umetniško vodstvo festivala se je tudi letos soočilo z umetniški zamenjavami. Za vlogo Else v Lohengrinu je bilo predvideno, da bo svoj bayreutski debut opravila bolgarska sopranistka Krassimira Stoyanova, ki je angažma morala odpovedati zaradi bolezni. Namesto nje bo vskočila finska sopranistka Camilla Nylund, ki bo nastopala tudi v Mojstrih pevcih nürnberških, na dveh ponovitvah pa bo, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, pela priznana ruska sopranistka Ana Netrebko.

 

Prireditev z zavidljivo zgodovino

Posebnost festivala v Bayreuthu je v tem, da je posvečen enemu samemu skladatelju, in to že od njegovega življenja dalje. Zamislil si ga je namreč Wagner sam in ga leta 1876 tudi prvič organiziral, mestecu na severu Bavarske pa s tem zagotovil svetovni sloves. Tudi gledališče z nekaj manj kot 2000 sedeži, v katerem poteka, so zgradili po njegovih načrtih, mecena za to je našel v bavarskem kralju Ludviku II.

Še danes ga usmerja družina Wagner, velja pa za enega najpomembnejših kulturnih in družabnih dogodkov v Nemčiji, ki ga vsako leto obišče tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Svoj prihod je po poročanju dpa napovedala tudi tokrat.

V Festivalni hiši sicer uprizarjajo samo deset zadnjih Wagnerjevih oper, ne pa tudi njegovih zgodnejših del, kot sta Rienzi in Prepoved ljubezni. Zadnja leta se posvečajo tudi mlademu občinstvu s projektom Wagner za otroke. V tem okviru za najmlajše občinstvo, staro od osem do 12 let, priredijo eno od oper. V priredbi nemškega skladatelja Marka Zdraleka jim bodo letos približali Mojstre pevce nürnberške. Na dan odprtja festivala, 25. julija, jih bosta premierno izvedla avstrijski dirigent Azis Sadiković in Državni brandenburški orkester iz Frankfurta na Odri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/wagnerjev-festival-v-bayreuthu-bo-odprl-tannhauser-z-valerijem-gergijevom