Jana Kolarič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Jana Kolarič, letošnja dobitnica nagrade Gašperja Tiča za libreto Dogodki v kraju Gabela. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Jani Kolarič.


Jana Kolarič / Foto: Maja Gal Štromar

Jana Kolarič je na ljubljanski AGRFT diplomirala iz filmske in televizijske režije. Piše tako dramatiko kot tudi prozo in poezijo, izdala je več knjig. V Lutkovnem gledališču Maribor so bile uprizorjene štiri predstave po njenih predlogah: Tri lutkovne zgodbe (1987), Tri lutkovne zgodbe 2 (1988), O gobah, stonogi in plevelu (1990) ter Festival zvonil in ropotal (1980).

Je tudi avtorica radijskih iger, ki so bile doslej uprizorjene na Radiu Slovenija in Radijskem odru Trst. Jana Kolarič se je doslej preizkusila tudi v številnih drugih poklicih, ki pa so bili vsi povezani z gledališčem oziroma kulturo. Je samozaposlena v kulturi, za preživetje se ukvarja s prevajanjem leposlovja iz angleščine in nemščine (zlasti poezije in pravljic) ter z lektorskim delom.

Še več o Jani Kolarič pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar. Posebej vabljeni tudi k branju avtoričinih dramskih besedil, do katerih lahko dostopate prek sklopa Dramski teksti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jana-kolaric-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju