Maša Pelko in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Maša Pelko, režiserka radijske igre Žrtve radia bum bum, ki je na festivalu UK International Radio Drama Festival v Canterburyju osvojila drugo mesto. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Maši Pelko.


Maša Pelko / Foto: Arhiv AGRFT

Maša Pelko je študirala filozofijo in primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti, nato pa se je vpisala na študij gledališke režije na AGRFT. Leta 2018 je za dramsko besedilo Kraljevi otroci prejela nagrado za mladega dramatika na Tednu slovenske drame. Je tudi prejemnica štipendije Sklada Jerneja Šugmana za sezono 2019/2020, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Še vedno verjamem v najbolj preprosto definicijo, da sta za pisanje potrebna dobra ideja in veliko dela – in to iskreno pripisujem vsem področjem ustvarjanja. (Maša Pelko, SiGledal, 2018)

Kot asistentka režije je doslej sodelovala z režiserji Jušem A. Zidarjem (Schimmelpfennig: Zimski sončev obrat, SSG Trst in MGL, 2016), Januszem Kico (Linhart: Ta veseli dan ali Matiček se ženi, SNG Drama Ljubljana, 2018), režirala je Shakespearovo Zimsko pravljico (AGRFT, Cankarjev dom, 2018), preizkusila pa se je tudi v vlogi asistentke dramaturgije pri uprizoritvi drame Dobri človek iz Sečuana avtorja Bertolta Brechta v režiji Aleksandra Popovskega (MGL, 2015).

Še več o Maši Pelko pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar. Posebej vabljeni tudi k branju nagrajenega besedila Žrtve radia bum bum, do katerega lahko dostopate prek sklopa Dramski teksti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/masa-pelko-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju