Ana Obreza in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Ana Obreza, letošnja dobitnica nagrade za mladega dramatika, ki jo podeljujejo v okviru Tedna slovenske drame. Nagrado je prejela za dramsko besedilo Iskalci zlata. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Ani Obreza.


Ana Obreza / Foto: osebni arhiv

Ana Obreza se je po zaključenem gimnazijskem šolanju odločila za študij dramaturgije na ljubljanski AGRFT. V Slovenskem stalnem gledališču Trst je opravljala sedemmesečno prakso, ki jo je zelo zaznamovala. Je tudi violinistka, rada ima različne kulture in jezike, doma pa je, kot pravi, na poti.

Kot dramaturginja je doslej sodelovala z SNG Opera in balet Ljubljana (Verdi: Ples v maskah, 2014), SNG Drama Ljubljana (Frančič: Vice, 2014) in SSG Trst (Molière: Amfitrion, 2016; von Mayenburg: Pes, noč in nož, 2016). S SSG Trst je sodelovala tudi v vlogi glasbene soustvarjalke (Grum: Dogodek v mestu Gogi, 2016).

Verjamem, da bi si gledališča s tem, ko bi sprejela na svoj repertoar morda obrtno nepopolna, a s strastjo do življenja napisana besedila, razširila pljuča ob svežem vetru, ki bi zavel po predolgo zaprtih hodnikih. (Ana Obreza, TSD, 2019)

Še več o Ani Obreza pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar. Posebej vabljeni tudi k branju nagrajenega besedila Iskalci zlata v sklopu Dramski teksti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ana-obreza-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju