Asami Nakashima in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je solistka Baleta SNG Maribor Asami Nakashima, ki je na sedmem mednarodnem baletnem tekmovanju Rudolf Nurejev v Budimpešti osvojila prvo nagrado. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Asami Nakashima.


Foto: Tiberiu Marta

Asami Nakashima se je rodila v Osaki na Japonskem. Pouk baleta je začela obiskovati s šestimi leti. V sezoni 2011/2012 se je pridružila mariborskemu Baletu, kjer uspešno nastopa v solističnih vlogah iz klasičnega, neoklasičnega in sodobnega baletnega repertoarja. Nastopa v tako rekoč vseh plesnih produkcijah Baleta SNG Maribor ter v večjih produkcijah mariborske Opere z dodanimi koreografskimi točkami, sodelovala pa je tudi z mariborsko Dramo. Trikrat je plesala v predstavah, pri katerih je kot režiser sodeloval Edward Clug (Peer Gynt, Favn – Carmen – Bolero, Leva desna, leva desna). Pri trinajstih projektih je na odru stala skupaj z baletnikom Yuyo Omakijem, prav tako prejemnikom nagrade Rudolf Nurejev.

Je dvakratna prejemnica nagrade Lydie Wisiak, ki jo podeljuje Društvo baletnih ustvarjalcev Slovenije (2013, 2017), leta 2016 pa je osvojila bronasto medaljo na mednarodnem baletnem tekmovanju v Varni.    

Še več o Asami Nakashima pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/asami-nakashima-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju