Nataša Živković in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je plesalka Nataša Živković, ki je na festivalu Gibanica prejela nagrado Ksenije Hribar. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o umetnici Nataši Živković.


Nataša Živković / Foto: osebni arhiv

Nataša Živković, ki je diplomirala primerjalne književnosti in francoskega jezika, je vsestranska umetnica, ki ustvarja v različnih žanrih na področju uprizoritvenih umetnosti, od sodobnega plesa, gledališča do performansa, tako na institucionalnih odrih kot v neodvisni produkciji. Leta 2010 je prejela nagrado zlata ptica za umetniške dosežke v plesno-gledališki predstavi Prva ljubezen, drugič ter za angažirano in vztrajno delovanje na področju sodobnega plesa.

Doslej je sodelovala v številnih zunajinstitucionalnih projektih, večkrat pa tudi v predstavah v produkciji Cankarjevega doma, Slovenskega mladinskega gledališča, Anton Podbevšek Teatra in Lutkovnega gledališča Ljubljana. Preizkusila se je v vlogi avtorice, glasbene soustvarjalke, koreografinje, prevajalke, režiserke ter seveda plesalke, performerke in igralke. Med režiserji je po dvakrat sodelovala Bojanom Jablanovcem, Andrejem Jusom in Matjažem Pograjcem. Deluje tudi kot plesna pedagoginja.

Kreativnost je tudi neke vrste ventil. (Nataša Živković, Ars, 2019)

Še več o Nataši Živković boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/natasa-zivkovic-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju