Predstava SNG Maribor Somrak bogov na festivalu Ohridsko leto

Avtor: STA

SNG Maribor je v soboto, 13. 7., na festivalu Ohridsko leto uprizorilo dramo Somrak bogov v režiji priznanega hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Aktualnost gledališke priredbe znamenitega Viscontijevega filma je, kot so zapisali v gledališču, v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih zaskrbljujoča.


Foto: Damjan Švarc

Viscontijev film iz leta 1976 v ospredje postavlja kompleksno in obenem simptomatično zgodbo družine bogatih industrialcev - lastnikov industrijskega imperija von Essenbeck. Družino, ki z velikim bogastvom in s produkcijskim potencialom do neke mere obvladuje tudi razmerja moči v državi, sestavljajo izrazito močne, a hkrati tudi ranljive osebnosti, zapletene v kompleksno razvejana, pogosto tudi patološka razmerja, nad vsemi pa dominirata volja do moči in želja po posedovanju bogastva, pa tudi eksistence drugih.

V predstavi igrajo Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vojko Belšak, Kristijan Ostanek, Davor Herga, Eva Kraš, Matevž Biber, Žan Koprivnik in Miloš Battelino. Besedilo je prevedla Mojca Marič, dramaturg je Ivor Martinić, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, skladatelja Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz. Predstava je na festivalu Teater na razpotju (Teatar na raskršću) v Srbskem narodnem gledališču Niš prejela sedem nagrad.

Devetinpetdeseti festival Ohridsko poletje, ki poteka od petka do 20. avgusta, tudi letos ponuja raznovrsten program, ki vsako leto pritegne številno občinstvo iz širše regije. Festival bo v antičnem gledališču odprla britanska violinistka Vanessa Mae, sklenil pa se bo z uprizoritvijo Ivanov Antona Pavloviča Čehova v režiji Tatjane Mandič Rigonat v izvedbi Srbskega narodnega gledališča iz Beograda.

Najznamenitejši makedonski festival je v prvih desetletjih obsegal pretežno glasbeni program, na njem so nastopila največja imena klasične glasbe, od 80. let minulega stoletja pa se na festivalu krepi tudi gledališki del.

Glasbeni del letošnjega festivala bo zaznamoval tudi koncert slovenskega godalnega kvarteta Dissonance, v katerem igrajo člani simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije: violinista Janez Podlesek in Matjaž Porovne, violist Oliver Dizdarević Škrabar in violončelist Klemen Hvala. Na sporedu bo 3. avgusta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-sng-maribor-somrak-bogov-na-festivalu-ohridsko-leto