Večer opernih arij v Cankarjevem domu v sklopu Ljubljana festivala

Avtor: STA

V Cankarjevem domu bo v sklopu Ljubljana festivala drevi koncert opernih arij z ameriškim baritonistom Thomasom Hampsonom in v Romuniji rojeno sopranistko Eleno Mosuc. Najlepše melodije opernih velikanov bo skupaj z njima poustvaril Orkester Slovenske filharmonije (SF), ki ga bo vodil prav tako v Romuniji rojeni dirigent Nicolae Moldoveanu.


Foto: Pixabay

Oba umetnika sta že gostovala na odrih največjih svetovnih opernih hiš in se dokazala s številnimi odpetimi vlogami. Elena Mosuc je na mednarodnih tekmovanjih zmagovala še pred koncem študija, je tudi prejemnica mednarodne operne nagrade najboljša sopranistka 2019, že od začetka svoje kariere pa je povezana s züriško operno hišo, kjer je prvič nastopila v vlogi Kraljice noči, to pa je kasneje odpela še več kot 250-krat.

Hampson je prav tako prejemnik številnih nagrad in odličij. Nastopil je že v vsaj 80 opernih vlogah in je gotovo eden najbolj cenjenih glasbenikov našega časa. Njegov repertoar sega od operete do muzikala, od oratorija do samospeva, so sporočili organizatorji.

Hampson bo, kot je povedal na sredini novinarski konferenci, tokrat v slovenski prestolnici nastopil prvič, zanj pa je drevišnji koncert tudi prvo sodelovanje z Moldoveanujem, medtem ko je z Eleno Mosuc že sodeloval.

Elena Mosuc je v Ljubljani že nastopila, sodelovala je tudi že z maestrom Moldoveanujem. Tokratni koncert bo po njenih besedah ponudil čudovit program, ki bo združeval tako širšemu občinstvu dobro poznane kot tudi manj znane arije. Dodala je, da je orkester Slovenske filharmonije odličen ter da je lepo sodelovati z glasbeniki, ki so tako strastno predani glasbeni umetnosti.

Predanost filharmonikov glasbi je na novinarski konferenci poudaril tudi Moldoveanu, ki je pred nekaj leti na Ljubljana festivalu že dirigiral orkestru RTV Slovenija. Z Orkestrom SF tokrat sodeluje prvič.

Moldoveanu slovi po vsestranskosti, subtilnosti, niansirani dinamiki in premišljenem fraziranju. Je hkrati nežen in liričen, a tudi melodramatičen interpret širokega opernega in orkestrskega repertoarja, so še zapisali pri Festivalu Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vecer-opernih-arij-v-cankarjevem-domu-v-sklopu-ljubljana-festivala