Lukas Bärfuss prejemnik Büchnerjeve nagrade

Avtor: STA

Švicarski pisatelj, esejist in dramatik Lukas Bärfuss je prejemnik letošnjega najprestižnejšega nemškega priznanja za literaturo, Büchnerjeve nagrade. Žirija je v njem prepoznala izstopajočega pripovednika in dramatika.


Lukas Bärfuss: Test (Gledališče Koper) / Foto: Jaka Ivanc

Sedeminštiridesetletnemu pisatelju bo Nemška akademija za jezik in književnost nagrado v vrednosti 50.000 evrov podelila 2. novembra v Darmstadtu.

"Z gotovostjo v slogu in bogastvom oblik njegove drame in romani vselej na novo in drugače raziskujejo osnovne bivanjske lege sodobnega življenja," piše v utemeljitvi nagrade. In še: "Gre za lastnosti, ki obenem določajo Bärfussove eseje, v katerih avtor današnji svet spremlja z neustrašno preiskujočim, začudenim in pripoznavajočim pogledom."

Med Bärfussova najbolj znana dela sodijo 100 dni (Hundert Tage) o genocidu v Ruandi, Koala o samomoru protagonistovega brata in drama Seksualne nevroze naših staršev (Die sexuellen Neurosen unserer Eltern).

Predstava v takratnem prevodu Dora ali spolne nevroze naših staršev je pred leti že zaživela na odrskih deskah celjskega gledališča, v mariborskem in koprskem gledališču pa so uprizorili predstavi Avtobus in Test. V slovenščino je preveden njegov roman Koala. Pisatelj je bil lani tudi gost festivala Fabula.

Akademija nagrado podeljuje od leta 1951 pisateljem, ki pišejo v nemškem jeziku. Nagrajenci morajo "na določen način izstopati s svojimi deli" ter "pomembno sodelovati pri oblikovanju sedanjega nemškega kulturnega življenja", piše v pravilniku nagrade.

Büchnerjevo nagrado so doslej med drugim prejeli Max Frisch (1958), Günter Grass (1965) in Heinrich Böll (1967), lanska nagrajenka je bila Terezia Mora.

Nagrada nosi ime po nemškem dramatiku in revolucionarju Georgu Büchnerju (1813-1837).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lukas-barfuss-prejemnik-buchnerjeve-nagrade