Predstava Trojanke v režiji Jaše Kocelija uspešno gostovala na Cipru

Avtor: STA

Ansamblu SNG Nova Gorica je konec junija pripadla čast, da je s predstavo Trojanke po besedilu Evripida in v režiji Jaše Kocelija odprl Mednarodni festival antične drame na Cipru. Ponovitvi predstave v matičnem okolju antične drame sta navdušili tako strokovno javnost kot številne gledalce, so po uspešnem gostovanju sporočili iz gledališča.


Foto: Damir Ipavec

Trojanke so drama o ženskah, ki se morajo po porazu soočiti z največjo tragedijo in izgubo. Edino, kar jim ostane, je žalovanje, ki ga spremljamo v trenutkih, ko si grški vojščaki Trojanke delijo kot vojni plen, ki bo skupaj z njihovimi ladjami zapustil gorečo Trojo. Predstava je prepričala s svojo estetsko dovršenostjo, močno nosilno vlogo trojanske kraljice, za katero je igralka Marjuta Slamič prejela tudi stanovsko igralsko nagrado tantadruj, izjemno glasbo in zborom, ki v sodobnost prinaša arhetipski zvok antične davnine, so zapisali v SNG Nova Gorica.

Koceli je menil, da so Trojanke s tokratnim gostovanjem pripeljali domov. "To je posebna čast in doživetje za vse, za igralce, ekipo SNG Nova Gorica, zame. Ko smo zagledali starorimski Odeon v Pafosu in prvič stopili na njegova tla, smo vsi vedeli, da bomo tu doživeli nekaj posebnega. Poleg tega si bomo gotovo zapomnili tudi emocionalne odzive in navdušenje občinstva. Do nas so prihajali gledalci in povedali, da grške drame ne gledajo zlahka v tujem jeziku, pri Trojankah pa jih zaradi močne in točne atmosfere ter odlične igre to sploh ni motilo," je dodal.

"Ko so velike ženske Troje, zbor Trojank in igralci SNG Nova Gorica stopili na oder v mestu Pafos, evropski prestolnici kulture 2017, se je zgodilo nekaj svetega in čarobnega. Postali so živi medij zgodovine, ki teče od trenutkov, ko so na pafoški akropoli, svetem območju s templji in gledališčem, občinstvo nagovarjali prvi igralci, do danes," so sporočili iz gledališča.

Ciprski center Mednarodnega inštituta za gledališče Mednarodni festival antične grške drame prireja že več kot dve desetletji. V sodelovanju z ministrstvom za kulturo in Ciprsko turistično organizacijo si organizatorji želijo, da bi univerzalna dediščina človeštva zaživela v svojem naravnem okolju, na odprtih prizoriščih antičnih gledališč in v sodobnih amfiteatrih. Še pomembnejše je njihovo poslanstvo spodbujanja dialoga med sodobnim občinstvom in antično grško dramatiko ter omogočanja ogleda najboljših domačih in mednarodnih uprizoritev antične grške dramatike.

Letos se je na festival antične drame prijavilo 55 uprizoritev z vsega sveta, poleg predstav iz Grčije in Cipra pa so organizatorji izbrali uprizoritve iz le treh drugih držav, kar je za slovensko in novogoriško gledališče velik uspeh, so še zapisali v SNG Nova Gorica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-trojanke-v-reziji-kocelija-uspesno-gostovala-na-cipru