V Lutkovnem gledališču Ljubljana v novi sezoni z desetimi premierami skozi različne uprizoritvene izraze

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana bo v novi sezoni uprizorilo deset čutno domišljijskih, razigrano duhovitih in pravljično enkratnih zgodb, v katerih bodo slovenske in tuje literarne novitete povezali z družbeno sedanjostjo ter osvetlili igrivo lahkotnost in žgočo žalostno stvarnost današnjih razmer.


Ilustracija: Tina Dobrajc

Prva bo premiero doživela glasbeno-predmetna izkustvena predstava Laponske pravljice v režiji Matije Solceta. Približala bo pripovedi, ki jih je na Laponskem zbral avtor Robert Crottet. Skozi prvinsko igrivost, muzikaličnost in atmosferično slikovitost bo najmlajšim predala sporočilo o nujnosti ohranjanja ekosistemov.

Z lutkovnim medijem bo prvič v LGL sodeloval Tomi Janežič. Poklonili se bodo Sinji ptici, ki je bila v LGL uprizorjena leta 1963 in je pomenila vrhunec tedanjega marionetnega odra. Predstava je leta 1972 skupaj z Zvezdico Zaspanko zgorela. Po skoraj 60 letih se bo, izhajajoč iz še ohranjenih skic lutk prvotne uprizoritve, vrnila v novi odrski različici.

V koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom iz Novega mesta in v režiji Magdalene Reiter bo nastala medžanrska predstava Alica v čudežni deželi. Obravnavala bo temo konflikta otroka v času odraščanja med njegovim notranjim in zunanjim svetom. Ustvarjalka se bo navezala na vizualno umetnost nadrealistov, zlasti na opus Reneja Magritta.

Svoje potovanje po analognih otroških igriščih to sezono nadaljuje Miha Golob z arhetipom igrišč - Peskovnikom, v katerem se naslanja na raziskovanje in preigravanje materiala. Socialne prvine otroške igre so podlaga uprizoritvene logike, ki na idejni ravni prikazuje nastanek in razvoj človeške civilizacije. Iz neokrnjenih zrnc peska se bo gradila prav posebna peskovniška civilizacija.

Večkrat nagrajena avtorica in docentka na oddelku za igro in lutkarstvo v Osijeku Tamara Kučinović bo režirala Megloprejko, nastalo po slikanici francoske avtorice Agnes de Lestrade in ilustratorke Valerie Docampo. Z nežno senzibilnostjo in simboliko tenkočutno razpira temeljno človeško potrebo po razkrivanju naše praznine, ki vsebuje prikrite stiske in žalosti.

Problemske tematike se bo lotevala tudi marionetna predstava Obisk režiserke Ivane Djilas. Pripovedovala bo o prijateljstvu med starejšo gospo Elzo in fantkom Emilom. Njuno nepričakovano srečanje s toplino in barvami prijateljstva presega generacijske okvire in napolni obe življenji.

V režiji Jake Ivanca bo na odru LGL zaživela nova uspešnica svetovno priznane škotske avtorice Julie Donaldson Najprisrčnejši velikan. Uprizoritev, zasnovana na zgodbi o bogastvu medsebojne pomoči in nesebičnosti, se pregiba v dinamično igro perspektiv. Predstava se bo poigravala tudi z različnimi lutkovnimi tehnikami.

Po uspešnih projektih za mlade Vihar v glavi in Pravica biti človek se tokrat v LGL snuje skupni gledališki laboratorij mladostnikov in mentorjev iz Vzgojnega zavoda Planina ter režiserja Primoža Ekarta, za izhodišče pa jemlje znano mladinsko povest Ptički brez gnezda Frana Milčinskega, ki obravnava mlade prestopnike.

Pustolovska romantična pravljica piscev fantazijskih pripovedi Neila Gaimana Zvezdni prah se bo z režiserko in koreografinjo Malo Kline razvila v multimedijski znanstvenofantastični labirint. Predstava bo združevala gib in besedilo, telo in video ter nagovarjala z intenzivnimi odrskimi podobami, zvočnimi pokrajinami in glasbo.

Sezona se bo zaključila z instalacijo kinetičnih objektov za odraslo občinstvo V zanki spomina. Avtorici projekta Meto Grgurevič in Majo Kunšič je navdihnila knjiga Človek z uničenim svetom: zgodovina možganske okvare ruskega nevropsihologa Aleksandra Lurie.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovnem-gledaliscu-ljubljana-v-novi-sezoni-z-desetimi-premierami-skozi-razlicne-uprizoritvene-izraze