Jaka Šimenc in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je oblikovalec svetlobe Jaka Šimenc, ki je na festivalu Gibanica prejel nagrado Ksenije Hribar. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o oblikovalcu svetlobe Jaki Šimencu.


Foto: Pixabay

Jaka Šimenc je eden najeminentnejših oblikovalcev svetlobe na slovenskem gledališkem in sodobnoplesnem prizorišču. Kot mojster svetlobe in tudi scenograf je sodeloval z mnogimi avtorji – vizualnimi umetniki, režiserji, koreografi in umetniškimi skupinami. Je nekdanji dolgoletni sodelavec Zavoda EN-KNAP in Iztoka Kovača, z Zavodom EN-KNAP in s Centrom kulture Španski borci je sodeloval tudi v vlogi tehničnega direktorja. Kot avtor raziskuje različne oblike gledališča, kot sta gledališče brez igralca in sonorično gledališče.

V gledališču se je preizkusil tudi v vlogi avtorja in igralca. Kot oblikovalec svetlobe je trikrat sodeloval s scenografoma Silvanom Omerzujem in Barbaro Novakovič Kolenc. Med režiserji je največkrat sodeloval z že omenjeno Barbaro Novakovič Kolenc (petkrat) in igralcem Ivanom Peterneljem (štirikrat).

Še več o Jaki Šimencu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jaka-simenc-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-morju-repertoar