Matjaž Stopinšek in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo po SiGledalovem sklopu Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je tenorist Matjaž Stopinšek, dobitnik nagrade Sama Smerkolja za leto 2018. Slovensko komorno glasbeno gledališče nagrado vsako leto podeli vsestranskemu opernemu umetniku, pevcu in igralcu z namenom ohranjanja zavesti o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Matjažu Stopinšku.


Matjaž Stopinšek / Foto: Colleen Holmes

Matjaž Stopinšek je solo petje začel študirati leta 1991 na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Študij je nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Redno sodeluje z obema slovenskima opernima hišama ter z gledališčem Bühne Baden in Leharjevim festivalom v Bad Ischlu, kjer je v zadnjih letih upodobil več kot štirideset opernih in operetnih vlog.

Vlogo intenzivno ponavljam, dokler nisem na konju, kot rečemo. To je takrat, ko se melodija in teksti začnejo sami pojavljati v mojih mislih, ko recimo vozim ali sem na sprehodu. (Marjaž Stopinšek, Dnevnik, 2019)

V SNG Opera in balet Ljubljana je debitiral z vlogo Eisensteina v Straussovem Netopirju (režija Karel Jerič), njegova prva vloga v Operi in baletu SNG Maribor pa je bil Don José v Bizetevi Carmen (režija Alessio Pizzech). Največkrat je sodeloval z režiserji Ireno Svoljšak (sedemkrat), Vitom Tauferjem (petkrat) in Simono Pinter (štirikrat).

Še več o Matjažu Stopinšku pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matjaz-stopinsek-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju