Branko Završan in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo po SiGledalovem sklopu Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Branko Završan, ki je letos prejel igralsko nagrado Duša Počkaj za vlogo Andréja v uprizoritvi Oče Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala. Za to isto vlogo je na 25. mednarodnem božičnem festivalu v Sankt Peterburgu prejel tudi nagrado za najboljšo moško vlogo. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o tem velikem ustvarjalcu.


Branko Završan / Foto: Uroš Hočevar

Branko Završan je večkrat nagrajeni gledališki in filmski igralec, koreograf, pedagog, v gledališču pa je v preteklosti deloval tudi kot (so)avtor, dramaturg, glasbeni soustvarjalec, prevajalec, režiser, scenograf in svetovalec za gib.

Teater je bil vedno peza, teža, bolečina, film pa mi je vedno dajal svobodo trenutka. (Brane Završan, Val 202, 2019)

Doslej je sodeloval s tako rekoč vsemi slovenskimi gledališči. Štirikrat je igral v Shakespearjevih dramah, trikrat v Brechtovih, največkrat (šestkrat) pa se je pod avtorstvo podpisal kar sam. Osemkrat je sodeloval z režiserjema Janezom Pipanom in Jašo Jamnikom ter sedemkrat z režiserko Ivano Djilas.

Največ vlog hkrati je odigral v predstavi Pika Nogavička v izvedbi SLG Celje – bil je Cveto, cirkuški ravnatelj in tudi »roke gospe Smrekar«, z Astrid Lindgren pa se je srečal tudi v Erazmu in potepuhu v vlogi Oskarja. Eden najodmevnejših Završanovih projektov je gotovo predstava Senca tvojega psa, v kateri interpretira štirinajst šansonov Jacquesa Brela. Leta 2008 je izšla tudi zgoščenka z istim naslovom.

Še več o Branku Završanu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/branko-zavrsan-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju