Vojko Belšak in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Vojko Belšak, prejemnik Severjeve nagrade za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih za vlogi Jevgenija Onjegina v uprizoritvi Onjegin (SLG Celje) in Istvana Balle Bana v Naših skrivnostih (SLG Celje). Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralcu Vojku Belšaku.


Vojko Belšak / Foto: Jaka Babnik, Uroš Hočevar

Igralec Vojko Belšak se je po diplomi na ljubljanski AGRFT zaposlil v Slovenskem stalnem gledališču Trst, pozneje je bil zaposlen v Gledališču Koper, Drami SNG Maribor in SNG Nova Gorica, od leta 2009 pa je član ansambla SLG Celje. Sodeloval je tudi z Mestnim gledališčem ljubljanskim, Mestnim gledališčem Ptuj, Dramo SNG Maribor, Opero in balet SNG Maribor, Špas teatrom ter gledališčem Novi ZATO.

Največkrat je sodeloval z režiserji Samom M. Strelcem (šestkrat), Jašo Jamnikom, Katjo Pegan, Janezom Pipanom, Zvonetom Šedlbauerjem in Vitom Tauferjem (z vsakim po petkrat). Štirikrat je igral v dramah Čehova, (Tri sestre, Snubec/Medved, Jaz vas ljubim, Utva) in Arthurja Millerja (Razbito steklo, Vsi moji sinovi, Smrt trgovskega potnika – dvakrat), trikrat v Brechtovih dramah (Gospod Puntila in njegov hlapec Matti, Malomeščanska svatba, Opera za tri groše), Ionescovih dramah (Plešasta pevka – dvakrat, Inštrukcija), delih Moliera (Namišljeni bolnik, Tartuffe, Učene ženske) in v Goldonijevih komedijah (Zdrahe, Krčmarica Mirandolina, Sluga dveh gospodarjev).

Najraje se podajam v neznane vode. Zato gledam na vsako delo s spoštovanjem. (Vojko Belšak, RTVSLO, 2011)

Doslej je odigral več kot sedemdeset različnih gledaliških vlog, posnel okoli sto radijskih iger, redno sodeluje pri sinhronizaciji animiranih filmov in nastopa v televizijskih serijah, igral je tudi v dveh celovečernih filmih. Leta 2015 je prejel Večerovo nagrado za igralske dosežke, že leta 1999 pa študentsko nagrado za vlogo v predstavi Cankarjevega Kralja na Betajnovi (AGRFT).

Še več o Vojku Belšaku pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vojko-belsak-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju