V ulični galeriji Tam-Tam scenografija Sanje Jurce Avci za predstavo Uršula

Avtor: STA

V Tam-Tamovi Ulični galeriji na prostem na Vegovi bodo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in projektom Prostor v prostoru danes, 2. julija, ob 17. uri odprli razstavo, posvečeno scenografiji Sanje Jurce Avci za predstavo Uršula, ki je bila v sezoni 2000/2001 v režiji Janeza Pipana uprizorjena v ljubljanski Drami. Postavitev bo na ogled do 5. avgusta.


Uršula / Foto: Osebni arhiv Sanje Jurca Avci

Uršula je zgodba velikih dimenzij, ki jih je režiser Janez Pipan želel tudi na odru Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. "Že samo ustvariti prepričljivo ladjo sredi morja, močvirje in samostanske zidove je za scenografa lep izziv, menjava teh prizorišč pa še toliko večji. Oblikovala sem torej neko osnovo - klančine, ki so soustvarile prostor za vsa prizorišča. Tej osnovi dodani elementi - 'ladja', scenski element, ki je moral nositi trinajst žensk; projekcija viharnega neba (tiste dni tehnološki dosežek); samostanske stene v dveh različnih konfiguracijah za zunanjost in notranjost samostana - pa so oder definirali v posamezna prizorišča," je ob razstavi zapisala scenografka Sanja Jurca Avci.

Izvirni kolaži za predstavo Uršula bodo v ulični galeriji na ogled kot del pregledne razstave Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991. Na omenjeni razstavi v Narodni galeriji je sicer predstavljenih več kot 220 del približno 70 snovalcev odrskega prostora in tako predstavlja prvi celostni pregled slovenske scenografije.

Sanja Jurca Avci je arhitektka, ki se ukvarja s pripovedovanjem zgodb v prostoru. Na področju scenografije in oblikovanja razstav deluje tudi mednarodno. Pri svojem delu uživa v izražanju vsebine s pomočjo vseh vizualnih izraznih sredstev in v iskanju tiste točke, v kateri oblikovani prostor kar najbolje izrazi določeno vsebino. Za njeno delo so značilni zadržanost, ljubezen do barv ter plastenje pogledov in pomenov, še piše v sporočilu za javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ulicni-galeriji-tam-tam-scenografija-sanje-jurce-avci-za-predstavo-ursula