Vito Weis in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Vito Weis, ki je skupaj s soigralcem Urošem Kaurinom prejel Borštnikovo nagrado za igro za vlogo v predstavi Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav v koprodukciji KUD Moment in Zavoda EN-KNAP. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralcu Vitu Weisu.


Vito Weis / Foto: Matej Povše, arhiv SMG

Vito Weis je leta 2010 diplomiral iz dramske igre na ljubljanski AGRFT, dodatno pa se je izobraževal na področju sodobnega plesa v Plesnem teatru Ljubljana in na številnih delavnicah. Že med študijem je začel sodelovati v predstavah repertoarnega gledališča in avtorskih projektih.

Kot samozaposleni igralec sodeluje v repertoarnih gledališčih, na odrih neodvisne scene in v različnih skupinah. Videli smo ga v uprizoritvah SNG Drama Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, SNG Nova Gorica, SNG Opera in balet Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega, Anton Podbevšek Teatra, Plesnega teatra Ljubljana, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Cankarjevega doma, ŠKUC gledališča. Največkrat – šestkrat – je sodeloval z režiserjem Matjažem Pograjcem.

Je (so)avtor predstav Kdo je naslednji, To je šele začetek, Korak v pravo smer, Heroj 1.0 in Heroj 2.0Z igralcem Urošem Kaurinom sta poleg projektov Heroj 1.0 in Heroj 2.0 sodelovala še v predstavah Tulkudream (Plesni teater Ljubljana), Človeški faktor (SMG) in Nova pošta (SMG). Premiera Heroja 3.0 bo novembra 2019 uprizorjena brez besed, Heroj 4.0 pa naj bi bil premierno uprizorjen leta 2021.

Vito Weis se je preizkusil tudi v vlogi koreografa in producenta. Posnel je tudi nekaj kratkih in nekaj celovečernih filmov. Leta 2015 je prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca, leta 2016 pa nagrado zlati lev na gledališkem festivalu v Umagu.

Še več o Vitu Weisu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vito-weis-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju