Priznanja slovenskemu gledališču v Umagu

Avtor: STA

Na 20. festivalu komornega gledališča Zlati lev (Zlatni lav), ki v Umagu poteka od 21. do 30. junija, je posebno nagrado zlati lev prejela ravnateljica Gledališča Koper Katja Pegan za iniciativo o mediteranskem gledališču kot skupni platformi teatrov, ki delujejo na Jadranu. Slavili sta tudi dve slovenski predstavi.


Foto: Jaka Varmuž

Predstavi Pogrešana v režiji Nataše Barbare Gračner je občinstvo dodelilo tretje mesto, so sporočili s festivala. Dramski prvenec mlade in perspektivne ameriške igralke, režiserke in dramatičarke Nikole Beckwith se ne ukvarja samo s psihološkimi profili žrtve, storilca in vseh, ki trpijo ob tragičnem izginotju, ampak se tudi sprašuje, koliko je vsak ujetnik lastne družine, so ob lanski premieri zapisali v Mestnem gledališču ljubljanskem.

Drugo mesto je občinstvo podelilo predstavi Za blagor vseh ljudi v režiji Neni Delmestre ter koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica. Besedilo drame je napisal italijanski dramatik, igralec in režiser Francesco Randazzo pred več kot 20 leti, a zveni danes še bolj aktualno kot ob njenem nastanku. V ospredje namreč postavlja pribežnike ter sovražen odnos do tujcev in vsega, kar je drugačno, so ob premieri zapisali v novogoriškem gledališču.

Občinstvo je najvišje ocenilo avtorsko delo (Ne)prilagojen režiserja in igralca Luke Mihovilovića in sorežiserke Gee Gojak, ki je nastalo v produkciji Istrskega narodnega gledališča Pulj. Predstava tematizira diskriminacijo in predsodke. Sprožilec dogajanja v predstavi je spolna orientacija protagonista, ki zastavlja vprašanja o njegovi socialni determiniranosti skozi vse življenje, so pred premiero zapisali v Glasu Istre.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/priznanja-slovenskemu-gledaliscu-v-umagu