Jette Ostan Vejrup in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Jette Ostan Vejrup, ki je prejela Dnevnikovo nagrado za najboljšo ustvarjalko Mestnega gledališča ljubljanskega v sezoni 2017/2018, in sicer za vloge v dramah Sen kresne noči Williama Shakespeara, Življenje kot delo Hanocha Levina in Praznina spomina Barbare Zemljič. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Jette Ostan Vejrup.


Jette Ostan Vejrup / Foto: Aljoša Rebolj

Gledališka, televizijska in filmska igralka Jette Ostan Vejrup se je rodila na Danskem. Študirala je v Århusu in Parizu ter igrala v različnih gledališčih v ZDA, Veliki Britaniji in na Danskem. V Sloveniji živi od leta 1989. Sodelovala je s številnimi slovenskimi gledališči, od leta 2004 pa je članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega. V gledališču se je preizkusila tudi kot avtorica, glasbena soustvarjalka, koreografinja in prevajalka.

Zadev, ki se tičejo odrske prezence in karizme, se ni mogoče naučiti. (Jette Ostan Vejrup, Delo, 2019)

Kot igralka je največkrat sodelovala z režiserko Barbaro Hieng Samobor (osemkrat), po trikrat pa z režiserji Borisom Kobalom, Jernejem Lorencijem, Gregorjem Luštkom in Janezom Pipanom. Dvakrat je igrala v Cankarjevih (Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Kralj na Betajnovi), dvakrat v Shakespearovih dramah (Macbeth, Sen kresne noči), dvakrat v dramah Petra Handkeja (Železniške informacije, Ura, ko nismo ničesar vedeli drug o drugem), dvakrat v predstavah, ki so nastale po predlogah Ingmarja Bergmana, in dvakrat v predstavah Damirja Zlatarja Freya. Kot igralka se je preizkusila tudi v predstavah za otroke: Palčica (LGL, 1999) in Sneguljčica (PGK, 1989) – v predstavi je imela vlogo norca in ogledala. Največ vlog – pet – je odigrala v predstavi Vojna in mir (SNG Drama Ljubljana, MGL, Cankarjev dom, 2017).

Še več o Jette Ostan Vejrup boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jette-ostan-vejrup-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju