Na Mali sceni MGL premiera predstave Izkoristi in zavrzi me

Avtor: STA

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo drevi premiera krstne uprizoritve drame Izkoristi in zavrzi me avtorice Ize Strehar. Ta po besedah dramaturginje Ire Ratej v besedilu odpira teme, kot so beg pred odgovornostjo, pomanjkanje empatije, iskanje instantne zadovoljitve in duhovna izpraznjenost.


Foto: Peter Giodani

Iza Strehar v drami Izkoristi in zavrzi me pod povečevalno steklo postavi pet mladih, ki doživijo prometno nesrečo. Čeprav po besedah Ire Ratej obstaja skušnjava, da bi igro označili kot nekakšen portret mlade generacije, po njenem prepričanju ne gre za to. To, o čemer Iza Strehar piše, je namreč duh časa, v katerem ti mladi dozorevajo v odrasle, "ki jim ta svet nekaj ponuja, večinoma pa je pri teh ponudbah bolj skop", je povedala na novinarski konferenci pred premiero.

Poudarila je, da Iza Strehar v besedilu ne moralizira, svojih junakov ne obsoja, jih ne smeši in jih ne tipizira, ob vsem tem pa ima tudi stališče, kar je po njenih besedah izjemno redko v današnji dramski literaturi. Njen pogled na te mlade in na duh časa, v katerem odraščajo, "je blagohotno naklonjen, z ravno pravšnjo humorno distanco".

Besedilo Izkoristi in zavrzi me je nastalo kot del programa rezidenčno avtorstvo MGL, v katerem mladi slovenski dramatiki pišejo besedila v dialogu z režiserjem, dramaturgom in drugimi člani ustvarjalne ekipe bodoče uprizoritve. Režijo je prevzel igralec Gregor Gruden. Kot je povedal na novinarski konferenci, besedilo zaznamujejo kratki prizori, ki se zelo hitro menjavajo in kjer je veliko časovnih preskokov.

V predstavi nastopajo Lena Hribar k.g., Anuša Kodelja k.g., Filip Samobor, Matic Lukšič in Tines Špik k.g. Koreograf je Sebastjan Starič, za likovno podobo uprizoritve pa so poskrbeli scenograf Damir Leventić, kostumograf Andrej Vrhovnik, oblikovalka maske Mirela Brkić in oblikovalec svetlobe Boštjan Kos. Glasbo podpisuje skupina Kamerad Krivatoff, katere član je tudi Gruden.

Z uprizoritvijo Izkoristi in zavrzi me v MGL tudi zaključujejo repertoarno posebnost programa Male scene dramski igralci režirajo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-mali-sceni-mgl-premiera-predstave-izkoristi-in-zavrzi-me