Znani nagrajenci natečaja Radijskega odra za izvirno radijsko igro

Avtor: Radijski oder

Radijski oder je ob slovenskem kulturnem prazniku 2019 razpisal nagradni natečaj za izvirno radijsko igro. Nagrajence so razglasili danes na Večeru zvočnega gledališča v Repentabru.


Foto: Pixabay

Letošnja tema natečaja je bila Odpuščanje, organizatorji pa so natečaj priredili v spomin na igralko in režiserko Marjano Prepeluh.

Strokovna komisija v sestavi Jože Faganel, Maja Lapornik, Anka Peterlin, Andrej Pisani in Franko Žerjal je kot najboljšo ocenila radijsko igro Zadnja stava avtorja Urbana Pirca, ki tematizira zasvojenost z igrami na srečo. Drugo nagrado je komisija podelila dvema avtorjema: Primožu Vresniku za radijsko igro z naslovom Odpuščanje po bitki za Stalingrad, ki se dogaja leta 1943 v Stalingradu in odpira vprašanja etičnosti, odgovornosti in vesti, ter Tomažu Susiču za radijsko igro Sodna obravnava, v ospredju katere so vprašanja o krutosti družbe, pravičnosti in odpuščanju. Tretjo nagrado so prejeli Monika Bukovec za radijsko igro Družinski portret, ki obravnava močno vez med ženskami treh generacij, Aleš Matko za radijsko igro z naslovom Čudna so pota zlodejeva, ki tematizira vprašanje kesanja, in Manica Maver za radijsko igro Rane, ki se dotika tematike mešanih zakonov med Italijani in Slovenci.

Utemeljitve nagrad lahko preberete na povezavi.

Komisija je za objavo priporočila še naslednje radijske igre: Nekje pa je svetloba Janeza PovšetaTarok Tomaža Lapajne DeklevaSlepota Roka VilčnikaSpomin Cvetke BevcStopnice Jake Smerkolja SimonetijaGlasba po željah Manice Maver in Nikoli ti ne bom odpustila Polone Ramšak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znani-nagrajenci-natecaja-radijskega-odra-za-izvirno-radijsko-igro