Poročilo s četrtega srečanja dramatikov in dramates

Avtor: Kim Komljanec

S programom Z Besedo na ODEr – ZBODE se pod okriljem ZDUS-a Kim Komljanec zavzema za slovensko dramatiko in njene avtorje.


Foto: Schutterstock

Udeleženci so se na četrtem srečanju, ki se je odvilo 30. 5. 2019 v Slogiju, dotaknili različnih vprašanj. Dogovorili so se o pripravi tarifnika, ki bo nastal na podlagi vprašalnika, s katerim bodo pridobljene informacije o višini honorarjev za dramska besedila v zadnjih letih. Udeleženci so bili pozvani, naj se včlanijo v Združenje dramskih umetnikov Slovenije, predsednica ZDUS, Saša Pavček, pa je pojasnila, da bo komisija pri včlanjevanju dramskih piscev upoštevala dejstvo, da trenutno izključno od pisanja dramskih besedil v Sloveniji živi le peščica posameznikov, kar je drugače kot pri igralcih in drugih poklicih, pri katerih obstaja več zaposlitvenih možnosti. ZDUS je dramatike tudi pozval, naj na letošnjem Borštnikovem srečanju predstavijo trenutno stanje stvari in načrte za prihodnost. V načrtu je ustanovitev nove nagrade za dramatiko.

Direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček pa je na okrogli mizi Tedna slovenske drame dala javno pobudo, naj dramatiki in umetniški vodje vseh javno financiranih gledališč na Ministrstvo za kulturo naslovijo prošnjo za dodatna sredstva za vsako praizvedbo vsakega novega slovenskega besedila. 

Naslednje srečanje dramatikov in dramates je načrtovano za september. Če bi se ga želeli udeležiti in sodelovati pri izboljševanju pogojev dela za dramatike, stopite v stik s Kim Komljanec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/porocilo-s-cetrtega-srecanja-dramatikov-in-dramates