Nika Gorič bo nastopila s Karajanovo akademijo Berlinskih filharmonikov

Avtor: STA

Sopranistka Nika Gorič bo danes nastopila s Karajanovo akademijo Berlinskih filharmonikov. Interpretirala bo odlomke iz opere Alica v Čudežni deželi južnokorejske skladateljice Unsuk Chin. Cikel skladb iz opere je bil prirejen za ansambelsko različico in bo tokrat izveden prvič. V ponedeljek bodo koncert ponovili na Mozartfestu v Würzburgu.


Foto: Andreas Praefcke, via Wikimedia Commons

Karajanovi akademiji Berlinskih filharmonikov bo dirigiral Pablo Heras-Casado, sicer pa bodo na sporedu dela od dunajske klasike do sodobnosti, je mogoče izvedeti na spletni strani Berlinske filharmonije.

Opera Unsuk Chin je bila krstno izvedena v Bavarski državni operi v Münchnu. Po besedah Nike Gorič ni mišljena kot delo za otroke, čeprav so teksti povzeti prav po istoimenski knjigi Lewisa Carrolla. Skladateljica se v njej ukvarja z nadrealizmom, vprašanjem eksistence, popolnimi nesmisli in igrami besed. Nika Gorič bo na koncertu poustvarila 11 skladb, v katerih je prevzela vloge Alice, mačke in vojvodinje.

Kot je povedala, je do sodelovanja prišlo po koncertu, ki ga je izvedla v Kraljevi festivalni dvorani v Londonu s tamkajšnjim filharmoničnim orkestrom pod vodstvom Joane Mallwitz. V sklopu koncertov Music of Today, katerega umetniška vodja je Unsuk Chin, se je predstavila z delom Vita Žuraja Ubuquity.

"Skladateljica je izvedbo slišala in mi po koncertu ponudila novo sodelovanje. Vitu gre zahvala, da me je za izvedbo svoje skladbe predlagal organizatorjem, s čimer so se mi odprle nove priložnosti," je še povedala Nika Gorič.

Novembra bo tako v hamburški Filharmoniji na Labi z Orkestrom NDR Elbphilharmonie izvedla še eno delo skladateljice Unsuk Chin - Le silence des sirenes pod taktirko Carlosa Miguela Prieta. "Z veseljem se spoprijemam s takšnimi izzivi, kljub temu, da dela veljajo za ena izmed zahtevnejših v glasbeni literaturi," je dodala sopranistka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nika-goric-bo-nastopila-s-karajanovo-akademijo-berlinskih-filharmonikov