V novi sezoni novogoriškega gledališča v ospredju človek

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališča (SNG) Nova Gorica tudi v novi sezoni 2019/20 nima vsebinske rdeče niti, pač pa v ospredje postavlja človeka. Na oder bodo postavili devet premier, večina med njimi bo krstnih ali prvih slovenskih izvedb. Predstavo Galileo pa bodo namenili mladim, so povedali na predstavitvi sezone.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

"Vsekakor se bomo še naprej ukvarjali s človekom, s človeškim občutjem in z vsemi fragmenti, ki se ob tem pojavljajo. Tako bomo na primer govorili o fašizmu, vendar ne s stališča, da je fašizem grd, pač pa kako dobrega človeka pripraviti do tega, da se tako obnaša, kar je v bistvu danes zelo prisoten pojav," je povedal umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš.

Poglobili se bodo tudi v gledališko mistiko, sezona prinaša novo komedijo in novo "dogodivščino Iztoka Mlakarja z Vitom Tauferjem".

Bratuš poudarja, da bo to pestra in raznolika sezona, za vsakogar se bo našlo nekaj.

Prva premiera bo septembra na velikem gledališkem odru, v režiji Primoža Ekarta bodo predstavili Zgodbe iz Dunajskega gozda. Tako v novogoriškem kot drugih slovenskih gledališčih je bilo uprizorjenih že več del avstrijsko-madžarskega pisatelja Odona von Horvatha, za Zgodbe iz Dunajskega gozda pa je črpal navdih iz tradicionalnega dunajskega modela ljudske igre.

Oktobra prihaja na veliki oder burka s petjem Tuto Šomato, krstna uprizoritev dela, ki ga je navdihnilo besedilo Shakespearove Ukročene trmoglavke. V koprodukciji z Gledališčem Koper bo predstavo v humornem dialektu in z značilnimi Mlakarjevimi songi režiral Vito Taufer.

Novembra napovedujejo prvo slovensko uprizoritev družinskega muzikala Božična zgodba, ki bo na velikem novogoriškem odru zaživel v režiji Ivane Djilas.

V začetku prihodnjega leta bo veliki oder zavzela predstava Luigija Pirandella Šest oseb išče avtorja, ki jo bo režiral Paolo Magelli. Pisana in hrupna mračna izraelska komedija dramatika Hongha Levija Jakiš in Pupče bo kot prva slovenska uprizoritev gledalce razveselila aprila. Zadnja predstava na velikem gledališkem odru pa bo avtorski projekt Evropa režiserke Tatjane Peršuh. Koproducent bo zavod Delak.

Na malem odru bosta v novi sezoni dve predstavi. Po motivih zgodb iz zbirke Obrnjena rokavica Milorada Pavića bo eksperimentalno predstavo Os režiral Aleksej Obrazcov, pripravljajo pa jo v koprodukciji s Teatr Osobnjak iz Sankt Petersburga. Decembra bo premiera prve slovenske uprizoritve romantičnega muzikala Zadnjih pet let, v koprodukciji s SSG Trst in Glasbeno matico iz Trsta jo bo režirala Jasmina Kovic.

Avtorski projekt Galileo, namenjen najstniški populaciji, bo decembra letos na oder postavil režiser Zoran Petrovič.

V SNG Nova Gorica napovedujejo tudi več ponovitev uspešnejših predstav iz prejšnjih sezon kot tudi tujih gostovanj. Tako kot v preteklih letih pa je direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec napovedala tudi abonmaje za mlade in najmlajše gledalce, abonma za ljubitelje sodobnega plesa in lutk.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novi-sezoni-novogoriskega-gledalisca-v-ospredju-clovek