Na Dolenjskem letno srečanje lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije

Avtor: STA / JSKD

V Kulturno-kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah se je danes začelo srečanje lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije 2019, ki ga bodo v torek in sredo nadaljevali v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Slovenske in zamejske skupine so na srečanje prijavile nekaj več kot 80 lutkovnih in 270 gledaliških predstav.


Foto: Freeimages

Po podatkih prirediteljev iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti se bo na odru v Dolenjskih Toplicah danes zvrstilo devet lutkovnih predstav. Z dvanajstimi gledališkimi predstavami bodo srečanje v torek in sredo nadaljevali v Novem mestu. Predstavili bodo samo predstave, ki so jih pred tem izbrali na območnih srečanjih. Lutkarski izbor je opravil dramaturg in lutkovni ustvarjalec Anže Virant, gledališki pa igralka Ana Ruter.

Virant, ki si je ogledal predstave sedmih območnih lutkovnih srečanj, je izbral 11 predstav, vendar so izvajalci dveh predstav iz Avstrijske Koroške nastop na srečanju odpovedali. Ker pravila sodelovanja ne omejujejo starosti izvajalcev, na zaključnem srečanju sodelujejo tako otroške kot odrasle lutkovne skupine, končni izbor pa obsega predstave različnih lutkovnih tehnik, je povedal Virant.

Selektorica Ana Ruter, ki je na območnih srečanjih izbrala 12 gledaliških predstav in jih uvrstila na zaključno, pa je poudarila, da te izkazujejo kakovostno mentorsko delo in velik ustvarjalni delež ter sodelovanje otrok pri sami predstavi. "Gre za celovite predstave z jasnim režijskim konceptom, trdno dramaturško linijo, dobro dinamiko in ritmom ter scenografskimi rešitvami, ki podpirajo ter nadgrajujejo besedilno predlogo. Predvsem pa gre za predstave, ki v ideji, pristopu in izvedbi kažejo izvirnost, kreativnost ter pogum," je ocenila.

V gledališkem delu srečanja je sicer starost udeležencev omejena na največ 16 let, Ana Ruter pa opaža, da je letos nekoliko manj predstav mlajših skupin oziroma vrtčevskih in skupin prve triade osnove šole.

Kot so še zapisali prireditelji, javni sklad za kulturne dejavnosti že dolga leta skrbi, da se imajo že najmlajši možnost srečati z ljubiteljsko kulturo na različnih področjih, ne le kot gledalci in opazovalci, temveč tudi kot aktivni udeleženci. Dodali so, da se bodo pred koncem šolskega leta na državnem srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije predstavili najboljši mladi gledališčniki in lutkarji, ki svoj umetniški in osebni izraz iščejo na odru, pri čemer se lutkarjem pridružujejo tudi odrasli ustvarjalci, srečanje pa je priložnost za predstavitev plodnega dela pretekle sezone.

Več informacij in program na povezavah:
Srečanje lutkovnih skupin Slovenije
Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-dolenjskem-letno-srecanje-lutkovnih-in-otroskih-gledaliskih-skupin-slovenije