Uspešen zaključek 6. Drama Festivala

Avtor: Drama SNG Ljubljana

Mednarodni festival, ki je letos prvič pripeljal v Ljubljano izključno tuje gostujoče uprizoritve, s programskim poudarkom na hrvaški gledališki ustvarjalnosti in številnimi spremljevalnimi prireditvami, je obiskalo več kot 2.500 obiskovalcev. Nagrado Jerneja Šugmana za najboljšo festivalsko predstavo po izboru občinstva prejme uprizoritev Moč teme Narodnega pozorišta u Beogradu v režiji Igorja Vuk Torbice.


Foto: Arhiv SNG Drama Ljubljana

6. Drama Festival je v petek, 31. maja, zaokrožilo gostovanje Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba z uprizoritvijo Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji Oliverja Fljića ter festivalska predpremiera avtorskega projekta po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević v Mali drami. Predstava bo otvoritvena premiera na odru Male drame v prihajajoči sezoni Ljubezen 2019/20.

Obiskovalci festivala so imeli letos prvič priložnost glasovati za najboljšo gostujočo festivalsko predstavo po izboru občinstva in ji podeliti nagrado, poimenovano po Jerneju Šugmanu. Prvo nagrado Jerneja Šugmana je tako prejela uprizoritev Moč teme Narodnega pozorišta u Beogradu v režiji Igorja Vuka Torbice. Povprečje ocen vseh oddanih glasovnic za to predstavo je bilo 4,7.

Tudi letos so osrednji festivalski program v Drama Kavarni dopolnjevali pogovori z ustvarjalci gostujočih uprizoritev, zaključna prireditev avtorskega projekta Nika Škrleca Študije bananinega olupka, pogovor o slovenskem in hrvaškem gledališču, režijski dialog: Lorenci, Horvat, Marcen, Pelko ter uvodna zabava z DJ Iztokom Drabikom Jugom in sklepna zabava z in DJ Lili Put Put.

Poleg nagrajene uprizoritve Moč teme so na velikem odru SNG Drama Ljubljana v sklopu festivala gostovali: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu z Igralko v avtorstvu in režiji Pascala Ramberta, ki so ji gledalci dodelili povprečno oceno 4,43; Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju z uprizoritvijo Marxovega Kapitala v režiji Andrása Urbána, ki je prejela povprečno oceno 4,38. Uprizoritvi Michelangelo po drami Miroslava Krleže Michelangelo Buonarroti in v režiji Sebastijana Horvata, nastali v koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka so gledalci namenili povprečno oceno 4,32. Zagrebačko kazalište mladih je gostovalo z Gostiščem Eden Juli Jakab, Árpáda Schillinga in Éve Zabezsinszkij na osnovi igralskih improvizacij in v režiji Árpáda Schillinga; predstavi je občinstvu podelilo povprečno oceno 4,26. Festival je v petek, 31. maja na velikem odru zaokrožilo gledališče Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba z uprizoritvijo Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji enega mednarodno najbolj znanih hrvaških režiserjev Oliverja Fljića, ki so ji gledalci podelili povprečno oceno 4,23. Odrska priredba filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali v izvedbi Národnega divadla Brno z naslovom Strah jesti dušo v režiji Jana Friča pa je prejela oceno 4,09.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uspesen-zakljucek-6-drama-festivala