Na Novi pošti festival Seks in gledališče

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo skupaj z Masko pred koncem sezone na Novi pošti izvedlo festival Seks in gledališče. Festival se bo ukvarjal s političnostjo in družbenimi vidiki intimnega življenja. Drevi ga bo uvedla predstava jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji Janeza Janše, do 2. junija pa bo na sporedu še šest dogodkov.


Foto: Arhiv Slovensko mladinsko gledališče

"V ospredju festivala bodo med drugim vprašanja, ali je seks nekaj, kar ostaja samo v zasebnih prostorih ter ali so naša spolna vedenja odsev družbe, konteksta in v njiju uveljavljenih modelih," piše na spletni strani SMG.

Festival bo drevi uvedla predstava jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki jo je po besedilu Simone Semenič režiral umetnik Janez Janša, premierno pa je bila uprizorjena konec lanskega oktobra. Besedilo Simone Semenič po eni strani prevprašuje meje komičnega, po drugi pa se igra z meščansko predpostavko gledališča, ki je provokacijo pripravljeno sprejeti, a le do določene mere. Ob Janši so predstavo ustvarili še oblikovalec zvoka Eduardo Raon, igralec Stane Tomazin in oblikovalec animacije Luka Umek. Besedilo je uprizorjeno kot (nemi) film s podnapisi.

Predstavi bo sledil projekt Emanata iz sklopa Tatovi podob predstavljajo. Urška Vohar oziroma Matilda Buns bo izvedla burleskno predstavo Matilda Buns in njene žemljice.

Petkovo dogajanje bo uvedel pogovor na temo Homoseksualnost v Jugoslaviji. Povezoval ga bo Franko Dota, med drugim eden od ustanoviteljev in članov Zagreb Pride - Parade ponosa LGBTIQ oseb, ki že deset let sodeluje s hrvaškim LGBT gibanjem.

Pogovoru bo sledila predstava Satirikonijada v režiji Tjaše Črnigoj, ki je v produkciji Momenta in AGRFT nastala po motivih Petronijevega Satirikona. "Predstava Satirikonijada je nekakšen iniciacijski karneval za vse Enklopije tega sveta, praznovanje za vse manj iznajdljive, zabava za manj priljubljene, na kateri igralci, performerji in umetniki po motivih Satirikona uprizarjajo miljeje satirikonske resničnosti, ki jim nikdar niso zmogli pripadati," so izpostavili ustvarjalci.

V soboto bo že od dopoldneva na sporedu še ena predstava po besedilu Simone Semenič, in sicer še ni naslova v režiji Tomija Janežiča, ki se bo celih deset ur skozi oči žensk približevala zapeljivcu in ženskarju Don Juanu. Predstava v produkciji SMG med drugim spregovori o nasilju, posilstvih, disfunkcionalnem moškem, moških in ženskih fantazijah, spolni identiteti, spolnosti, družbenih posledicah, legitimnosti fantazij in potreb, legitimnosti spolne orientacije, o smrti, niču in onstranskosti, čudežu, o nečem, kar ne moremo pojasniti, in o nadnaravnem.

Festival se bo v nedeljo zvečer sklenil z dvema dogodkoma. Predavanju raziskovalke in kritične teoretičarke Giulie Palladini The Scene of Foreplay (Prizorišče predigre) bo sledila še predstava Orgija, katere avtorji in nastopajoči so Katarina Stegnar, Jure Novak in Urška Brodar. Koprodukcija Gledališča Glej, HNK Ivana pl. Zajca z Reke in Zavoda Poza je opisana kot predstava o prestopanju meja in družabni eksperiment obenem. Orgija je predstava o prestopanju meja v odnosih in v družini, v javnosti in v politiki. O seksualnih in intimnih prestopih, o prestopanju meja moral in etik, so zapisali ustvarjalci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novi-posti-festival-seks-in-gledalisce