Celjsko gledališče v novi sezoni s sedmimi premierami

Avtor: STA

Slovensko ljudsko gledališče Celje bo v sezoni 2019/2020, v kateri se bo preimenovalo v Gledališče Celje, pripravilo sedem premier - pet na velikem in dve na malem odru. Marca bo potekal že 29. festival Dnevi komedije. Javni anonimni natečaj za izvirno komedijo je že razpisan, rok za oddajo je 30. september.


Slovensko ljudsko gledališče Celje / Foto: Lili Pušnik, STA

Sezono bodo odprli z nagrajeno monodramo Večni otrok izraelske dramatičarke Nave Semel v režiji Yonatana Esterkina, v kateri bo gledalec sledil pripovedi matere, ki rodi otroka z Downovim sindromom. Nadaljevali jo bodo z dramsko noviteto Rajzefiber Gorana Vojnovića v režiji Anice Tomić in koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj, ki preizprašuje odnos med materjo in sinom ter naslavlja problem migracij v današnjem času.

Sledila bo politična satira mlade dramatičarke Ize Strehar Vsak glas šteje v režiji Ajde Valcl, ki je bila nagrajena na natečaju za žlahtno komedijo pero. Nato bosta na vrsti glasbeno-gledališka pripoved Gogoljeve klasike Plašč v režiji Juša A. Zidarja in drama Očiščenje Sofi Oksanen v režiji Jaarija Juutinena, ki odpira problematiko druge svetovne vojne in današnjega časa skozi usodo družine. Sezono bodo sklenili s klasiko Oblast teme Leva Nikolajeviča Tolstoja v režiji Maše Pelko, katere tema je grobo podeželsko življenje 19. stoletja. Za otroke bodo pripravili premiero predstave Heidi avtorice Johanne Spyri v režiji Ivane Djilas.

Upravnica gledališča Tina Kosi je na novinarski konferenci izrazila zadovoljstvo z iztekajočo se sezono, saj so bili celjski gledališčniki večkrat nagrajeni. V sezoni so imeli 219 lastnih predstav, v celjskem gledališču je gostovalo 30 predstav, na vseh predstavah pa so našteli 55.000 gledalcev.

Med poletnimi počitnicami bodo v celjskem gledališču prenovili veliko dvorano in oba foyerja, so še napovedali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/celjsko-gledalisce-v-novi-sezoni-s-sedmimi-premierami