Repertoar na portalu SiGledal

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

V sklopu Repertoar, ki ga na portalu SiGledal ureja Slovenski gledališki inštitut, je mogoče brskati po podatkih o preteklih produkcijah slovenskega profesionalnega in polprofesionalnega gledališča.


Foto: Pixabay

Pri brskanju je v pomoč iskalnik, ki omogoča iskanje po uprizoritvah, osebah oziroma sodelavcih in sodelavkah produkcij ali z navzkrižnimi poizvedbami. Podatkovna baza je pomembna tako za strokovno javnost (ustvarjalce, raziskovalce, študente …) kot tudi za ljubitelje gledališča.

Po uprizoritvah lahko brskamo z vnosom (originalnega) naslova ali imena producenta. Če na primer v iskalnik vpišemo naslov Hlapci, bomo dobili seznam vseh uprizoritev Cankarjeve drame v slovenskih profesionalnih in polprofesionalnih gledališčih. Ugotovimo lahko, da so bili Hlapci od leta 1867 uprizorjeni štiriintridesetkrat, in sicer v desetih različnih gledaliških hišah, največ uprizoritev – deset – so doživeli v SNG Drama Ljubljana. Zadetke lahko razvrstimo kronološko po datumu premiere, lahko jih prikažemo v obliki pdf in tudi natisnemo.

Iskanje po osebah poteka tako, da v iskalnik vpišemo ime in priimek osebe. Zadetke lahko omejimo s tem, da izberemo funkcijo, ki jo je imela oseba pri posamezni produkciji, dodatno pa lahko izberemo tudi producenta. Tako lahko na primer izvemo, da je Ivo Ban v svoji dolgi in plodni gledališki karieri kot igralec nastopil v 138 vlogah, enkrat pa se je preizkusil tudi kot režiser. Zelo zanimivo je iskanje po vlogah – če v okence vpišemo 'Hamlet', se nam bo prikazal seznam vseh igralcev, ki so v slovenskih gledališčih nastopili v vlogi danskega princa. Tako lahko ugotovimo, da je doslej v vlogi Hamleta nastopilo štiriinštirideset igralcev in igralk – 41 moških in tri ženske.

Prav posebne možnosti ponuja iskanje s pomočjo navzkrižnih poizvedb. Izvemo lahko, kolikokrat in v katerih produkcijah so sodelovali posamezni ustvarjalci – igralci, režiserji, dramaturgi, lektorji, koreografi, scenografi … Tako lahko na primer ugotovimo, kolikokrat je določen režiser režiral besedila enega in istega avtorja, ali je posamezno besedilo morda režiral večkrat, v koliko produkcijah so sodelovali posamezni igralci, kolikokrat sta sodelovala določeni režiser in dramaturg … Dela Ivana Cankarja je na slovenske gledališke odre postavilo 100 režiserjev, največkrat – dvajsetkrat – Milan Skrbinšek. V vlogi prevajalca Shakespearovih del se je preizkusilo 28 prevajalcev in prevajalk. Vinko Möderndorfer se je devetnajstkrat podpisal kot režiser svojih besedil. Boris Cavazza in Mile Korun sta v vlogi igralca in režiserja sodelovala petkrat. Zakonca Pia Zemljič in Marko Mandić pa sta na odrskih deskah skupaj stala sedemkrat.  

Vabljeni k raziskovanju in brskanju po Repertoarju!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/repertoar-na-portalu-sigledal