V Ljubljani 6. festival Zmaj Kamišibaj z najnovejšo produkcijo

Avtor: STA

V Hiši otrok in umetnosti se bo dopoldan začel 6. ljubljanski festival kamišibaj gledališča, poimenovan Zmaj Kamišibaj, ki bo do sobote ponudil pester program za otroke in odrasle. Predstavljena bo najnovejša produkcija ljubljanskih kamišibaj ustvarjalcev.


Festivalski program je razdeljen v več programskih sklopov. Dva dopoldneva bodo namenili otroškemu občinstvu iz ljubljanskih vrtcev in šol, sobotni popoldanski program pa bo posvečen otrokom in staršem v t.i. družinskem gledališču. V četrtek zvečer bodo na sporedu najnovejše zgodbe, namenjene odraslemu občinstvu. Vstop na vse prireditve je brezplačen, piše na spletni strani Hiše otrok in umetnosti.

Tudi letos bodo ob že znanih ustvarjalcih umetnosti kamišibaja gostili zgodbe v sliki in besedi, nastale v okviru seminarja kamišibaj gledališča, ki je pod vodstvom Društva Zapik in Ateljeja Slikovedke potekal v Hiši otrok in umetnosti. V spremljevalnem programu festivala pripravljajo začetno delavnico kamišibaj gledališča.

Letošnji program je sestavila Jelena Sitar. Kot je zapisala, je letošnje leto bera mojstrov, ki se s kamišibajem ukvarjajo že od vsega začetka, številčno nekoliko skromnejša. Temu po njenem mnenju botrujejo mentorstva mlajšim kolegom. Prav dela teh tvorijo glavnino letošnjega festivalskega programa. V treh seminarjih, ki so od jeseni potekali v Ljubljani in okolici, je nastalo skoraj 50 novih predstav.

Stari mojstri so po besedah Jelene Sitar poleg mentorstva mladim prispevali tudi raziskave in programe, ki bodo predstavljali strokovni del letošnjega festivala. Svoj projekt bosta predstavila bolnišnična vzgojitelja Andrej Adamek in Janja Hana Jamnikar, ki z ekipo sodelavcev otrokom pomagata prebroditi čas hospitalizacije. Jerca Cvetko in Jure Engelsberger pa bosta svojo delavnico likovnega snovanja kamišibaja namenila odraslim ter festival povezala s Tednom Zlate paličice, ki prav tako ponuja njun Kamišibaj paket.

Kot so spomnili v Hiši otrok in umetnosti, se letos ob kamišibaju - japonski obliki gledališča v sliki in besedi na majhnem lesenem odru - zbirajo že sedmič. Prvič so kamišibaj slovenskemu občinstvu predstavili aprila 2013 v okviru festivala Pravljice danes. Pod vodstvom društva Zapik je gibanje kamišibaja raslo naprej. Leta 2014 so organizirali prvi dvodnevni festival Zmaj Kamišibaj z 12 nastopi, število nastopov in navdušencev nad kamišibajem pa je vsako leto naraščalo; lani so ob 25 nastopih v Hiši otrok izvajali program tudi na Ljubljanskem gradu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-6-festival-zmaj-kamisibaj-z-najnovejso-produkcijo