Maja Delak in Luka Prinčič v New Yorku odprla festival "X-YU"

Avtor: STA

S predstavo koreografinje in plesalke Maje Delak ter glasbenika in multimedijskega umetnika Luke Prinčič z naslovom Poti ljubezni se je v newyorškem gledališču Dixon Place v sredo začel festival inovativnega plesa "X-YU", ki bo trajal do sobote.


Poti ljubezni / foto Nada Žgank

Poleg Delakove in Prinčiča na festivalu nastopata tudi hrvaški umetnik Matija Ferlin s predstavo sad sam/almost6 ter srbska umetnica Dalija Aćin s predstavo Handle With Great Care.

"Festival je zamisel v New Yorku živečega hrvaškega režiserja Ivana Talijančiča, umetniškega vodje skupine Wax Factory. Spoznali smo se v Ljubljani, kjer nam je predlagal, da umetniki iz nekdanjih jugoslovanskih republik, ki prestopajo meje klasičnega sodobnega plesa, naredijo festival v New Yorku," je povedala producentka iz zavoda Emanat Sabina Potočki.

Zavod Emanat, ki ga je leta 2006 ustanovila Maja Delak, delno producira tudi Ferlinovo predstavo, ki je imela lani slovensko premiero v Ljubljani. Vse tri interdisciplinarne plesne predstave so v ZDA prvič. Talijančič je povedal, da je želel ameriškemu občinstvu predstaviti inovativno delo, ki prihaja iz regije.

Vsi trije koreografi so po njegovih besedah premikali disciplinarne meje za razširitev definicije plesa. Poleg Wax Factory in gledališča Dixon Place sodeluje tudi plesni center New Amsterdam (DNA), kjer imajo trije umetniki še posebne plesne delavnice.

Predstava Poti ljubezni ("Ways of Love") prikazuje rizično raziskovanje ljubezni, kjer Delakova in Prinčič prepletata svoje izkušnje v eno z nasiljem in poželenjem, kombinirata elemente glasbe, zvoka, nastopa, besedila, fotografije in pogleda.

"Gre v bistvu za umetniško srečanje, kjer sva iskala en prostor, v katerem, kot ustvarjalca z dveh različnih področij, poiščeva nek nov skupni jezik. V procesu nastajanja predstave so potem vznikala vprašanja, s katerimi sva se hotela ukvarjati. Ne gre za sodelovanje plesalke in glasbenika, ampak mešanje teh področij delovanja," je po predstavi povedal Prinčič.

"Predstava je nastala leta 2009. Na površini je mogoče zelo berljiva tema seksualnosti, telesa, izpraševanja nasilja, kot možnega načina srečevanja ljudi oziroma prodiranja v intimni prostor drugega človeka. Tu je tudi humor, kot nasilno dejanje vstopa. V ozadju pa je ta večja tema preizpraševanja bližine, iskanja srečanja, poslušanja, gledanja in opazovanja. Izbrala sva si metodološke načine, v katerih sva vsak na svojem področju že utemeljila svoje delovanje," je povedala Delakova.

Plesalka, koreografinja in učiteljica iz Ljubljane Maja Delak je letos dobila nagrado Prešernovega sklada za trilogijo avtorskih predstav (Drage drage, Serata Artistica Giovanile in Poti ljubezni).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maja-delak-in-luka-prin%C4%8Di%C4%8D-v-new-yorku-odprla-festival-x-yu