Maša Majcen bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Maša Majcen

Maša Majcen zaključuje magistrski študij slovenistike ter primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Aktivno sodeluje pri urejanju spletnega portala SiGledal, piše oglasna besedila ter kot študentka sodeluje pri raziskovalnem projektu, osredotočenem na odkrivanje in definicijo sovražnega govora. Rada potuje, bere, obiskuje gledališče, predvsem pa verjame v ljudi in v dobro v njih. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in izbrala dramo Evalda Flisarja Alica v nori deželi s podnaslovom Ekološka farsa.


Foto: osebni arhiv

Zdi se, da živimo v svetu, v katerem vsi slepo sledimo istemu cilju. Ne oziraje se na posledice, pa naj bodo naravne ali družbene, drvimo, rušimo, topimo, izkopavamo, požigamo, sekamo, škropimo, kupujemo, zapravljamo, uničujemo … Toda posledice bodo kljub zatiskanju oči vendarle prišle. Morda ne danes, ne jutri, a prišle bodo. Zagotovo. Že zdavnaj je prišel čas, ko se mora vsak od nas za hip ustaviti, globoko vdihniti in si priznati, da bodo samo spremembe, in to drastične, prinesle skupni uspeh in našim zanamcem omogočile ne lepega in uspešnega življenja, pač pa življenje samo.  

Drama Alica v nori deželi Evalda Flisarja je tih opomnik vsem nam. Meni, tebi, njej, vsem. Ni prijeten kot prvo toplo sonce, ki nas opominja na spremembo letnega časa, je pa potreben, gotovo.

Morda me je k izbiri dela gnala poklicna deformacija, drama je namreč v prvi vrsti namenjena mladim in nosi v sebi močno didaktično noto. Na absurden in humoren način nam predstavi na videz »noro« družbo, ki pa konec koncev ni nič drugega kot le odsev nas samih.

 

Povezava: Alica v nori deželi


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/masa-majcen-bere-sodobno-slovensko-dramo