Na novogoriškem gledališkem odru zadnja premiera v tej sezoni

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo danes ob 20. uri na mali oder postavili zadnjo premiero v tej sezoni, koprodukcijsko uprizoritev romana Marka Haddona Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa. Družinsko dramo so pripravili v koprodukciji s koprskim gledališčem, režirala pa jo je Renata Vidič.


"Odločili smo se, da radikalno skrajšamo adaptacijo romana, ki so jo že zaigrali v nacionalnem teatru v Londonu, ključne situacije in osrednje značaje nastopajočih pa smo seveda ohranili," je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedala dramaturginja Martina Mrhar.

Žiga Udir, ki v predstavi igra glavni lik Christopherja je povedal, da skozi dečkove oči ugledamo življenje drugače, kot smo ga sicer vajeni doživljati. "V svetu, ki se ima za racionalnega in logičnega, ga ljudje še vedno ne razumejo. Socialne okoliščine so mu namreč tuje, ne pozna laži," je še dejal. Za lažje vživljanje v vlogo glavnega junaka je bila Udirju v veliko pomoč izkušnja staršev otroka z Aspergerjevim sindromom.

Zgodba je pretresljiva, saj odpira težke teme, vendar so jo uspeli strniti v iskreno in dinamično uprizoritev, je povedala režiserka Renata Vidič. Drama razgalja človeške odnose, veže se na neiskrenost odnosov ter prikazuje stisko mame in očeta glavnega junaka.

Zgodba govori o 11-letnem Christopherju, ki se odloči izslediti morilca sosedovega psa in o tem napisati detektivko. Pri raziskovanju se mu nepričakovano začnejo razkrivati družinske skrivnosti. Glavni junak je sicer zelo inteligenten fant, tako rekoč matematični genij, vendar z motnjo v razvoju (Aspergerjev sindrom).

Čeprav je avtor romana opozoril, da v delu izraza avtizem ali Aspergerjev sindrom nista nikjer omenjena, se ju v promocijskih zapisih in recenzijah zelo velikokrat izpostavlja.

Poleg Žige Udirja bodo v predstavi zaigrali tudi Helena Peršuh, Gorazd Jakomini, Anja Drnovšek, Medea Novak, Rok Natek, Luka Cimprič in Jure Kopušar. Glasbo za predstavo je prispeval Mirko Vuksanović, za sceno je poskrbel Milan Percan, kostumi pa so delo Andreja Vrhovnika.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-gledaliskem-odru-zadnja-premiera-v-tej-sezoni