Celjsko gledališče z dramo Alarmi kot zadnjo premiero v tej sezoni

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bodo danes na velikem odru kot zadnjo premiero v tej sezoni uprizorili dramo Emanuela Aldrovandija Alarmi v režiji Nine Ramšak. Drama govori o političnem položaju Evrope danes in o skupini mladih, ki jih privlačijo skrajne ideje fašizma, je dejala upravnica gledališča Tina Kosi.


Foto: Arhiv SLG Celje

Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila Tina Kosi, je bila drama Alarmi uvrščena na repertoar iz zastrašujočega vprašanja, kaj se dogaja z današnjim svetom in mladimi, da se lahko istovetijo s skrajnimi nacističnimi stališči.

Z dramo, ki je nastala leta 2015 in bila nominirana za italijansko nagrado Testori, bo Aldrovandi prvič predstavljen v slovenskem gledališču, prav tako pa bo z njo svoj profesionalni vstop v gledališki svet zabeležila tudi mlada režiserka Nina Ramšak.

Alarmi je parabola o skupini neonacističnih teroristov, ki želijo z atentatom na predsednika EU zanetiti revolucijo. Ne verjamejo v demokracijo, sovražijo priseljence in želijo vzpostaviti novo diktaturo v Evropi. Širijo svoje ideje in se pripravljajo na napad. Ta naj bi se zgodil prav na premieri uprizoritve Alarmi.

V aktualni, ostri in neizprosni drami nastopajo osebe s simbolnimi imeni Zmaga, Prihodnost, Napad, Ukaz, Demokracija in Stališče. Tekst manipulira z različnimi viri, kot so politika, filozofija, znanost, zgodovina in umetnost. Igra govori o vzponu neofašizma, ki se kot kapitalizmu imanenten končni stadij zmeraj znova razplamti v času ekonomske in begunske krize.

Emanuele Aldrovandi je mlad, večkrat nagrajeni italijanski dramatik, ki je filozofijo, primerjalno književnost in dramatiko študiral v Bologni in Milanu. Leta 2012 je začel sodelovati z gledališkim centrom MaMiMo in še isto leto dobil nacionalno gledališko nagrado Luigi Pirandello za dramo Sreča.

Je avtor desetih izvirnih gledaliških iger in več kot desetih gledaliških prevodov, adaptacij, dramatizacij in skupinskih dramaturških intervencij. Leta 2013 je za igro Homicide House prejel najpomembnejšo italijansko nagrado za novo dramatiko. Sodeluje z različnimi italijanskimi režiserji in skupinami. Njegove igre so prevedene v angleščino, nemščino, francoščino in katalonščino.

V drami Alarmi igrajo Maša Grošelj, Blaž Dolenc, Živa Selan, Aljoša Koltak, Branko Završan, Barbara Medvešček in David Čeh. Predstavo so po prevodu Gašperja Maleja ustvarili omenjena režiserka, dramaturga Milan Marković Matthis in Alja Predan, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografka Tina Bonča, avtor glasbe in korepetitor Luka Ipavec ter koreografka Ana Dubljević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/celjsko-gledalisce-z-dramo-alarmi-kot-zadnjo-premiero-v-tej-sezoni