V PTL plesni solo Alicie Ocadiz o odnosu med identiteto in preseljevanjem

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana bo drevi premiera plesnega sola Assemble Yourself/Sestavi se avtorice, koreografinje in izvajalke Alicie Pauline Ocadiz Arriaga iz Mehike. Predstava se ukvarja z odnosom med identiteto in preseljevanjem.


Foto: Borut Bučinel

Gre za abstraktno potovanje, ki raziskuje, kako se posameznikove notranje krajine misli, vrednot, čustev in prepričanj trajno preoblikujejo skozi prostorske in časovne spremembe bivališča, ki so posledica fizičnega giba preko stvarnih in/ali simbolnih meja. Predstava odraža osebni način sprejemanja sprememb in minljivosti človeške identitete; ob praznovanju svobode, ki nam jo te lastnosti nudijo, da se lahko nenehno sestavljamo.

Alicia Paulina Ocadiz Arriaga je leta 2015 magistrirala iz plesne umetnosti in umetnosti giba v okviru raziskave Srečanja v plesu med Indonezijo in Mehiko na Katoliški univerzi San Antonio v Murcii v Španiji. Diplomirala je iz sodobnega plesa na državni šoli za klasični in sodobni ples v Ciudad de Mexico in je certificirana plesalka plesne akademije CODARTS v Rotterdamu ter Pekinške mednarodne umetniške šole.

Nastopala je kot koreografinja, plesalka in cirkuška umetnica na različnih odrih, gledališčih in festivalih v Mehiki, Nizozemski, Franciji, Kostariki, Panami, Španiji, Sloveniji in na Kitajskem. Med drugim je bila članica skupin 2Move Dance Company (Nizozemska), NANA + NA (Panama), Foco al Aire Producciones (Mehika), gibalnega projekta Ashley Meeder (Evropska unija) in Cirkusa Kansky (Slovenija).

Leta 2009 je prejela nagrado Mexico City Youth Award, ki jo je uvrstila na seznam mladih perspektivnih umetnikov prestolnice, leta 2010 pa nagrado Niewe Maan za ustvarjanje in izvedbo najboljše predstave za galerijo v okviru muzeja Nacht v Rotterdamu.

Dramaturginja predstave Sestavi se avtorice je Andreja Kopač, oblikovanje luči ima na skrbi Borut Bučinel, kostumografijo Neva Vrba / Društvo B.O.B., Aleksander Kuzmić je avtor in izvajalec glasbe, uporabljena je tudi skladba Mi guitarra y vos (Jorge Drexler). Projekt je bil izbran v okviru mednarodnega odprtega poziva PTL za prijavo prvencev za obdobje 2019-2021.

Ponovitve bodo 14. in 15. maja ter 4. julija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptl-plesni-solo-alicie-ocadiz-o-odnosu-med-identiteto-in-preseljevanjem