Kritika na portalu SiGledal

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Na portalu SiGledal lahko prebirate tudi kritike gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav.


Foto: Pixabay

V rubriki Kritika redno objavljamo kritiške poskuse udeležencev Male šole kritike – celoletni seminar poteka pod okriljem Lutkovnega gledališča Ljubljana in v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Mentorica seminarja je Zala Dobovšek.

Na portalu lahko prebirate tudi refleksije kritiške platforme Kriterij, ki je zaživela pod okriljem zavoda Bunker v sklopu 20. izdaje mednarodnega festivala Mladi levi. Njena urednika sta Alma R. Selimović in Muanis Sinanović.

Z nami sodelujejo tudi študenti Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani – njihove kritike nastajajo pod mentorstvom doc. dr. Gašperja Trohe – ter študenti slovenistike Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici pod mentorstvom red. prof. dr. Katje Mihurko Poniž in asistenta Roka Andresa.

Na portalu smo doslej objavili že več kot 300 kritik. Objave kritik so pomembne tako za ustvarjalce kot tudi za (mlade) kritike in kritičarke, saj na portalu SiGledal pogosto naredijo svoje prve javne kritiške korake.

V sezoni 2018/2019 so kritiki pisali o izbranih predstavah naslednjih producentov: SNG Drama Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče ljubljansko, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Emanat, zavod Bunker, VITKAR zavod. Razpisali pa so se tudi o predstavah, ki so potekale v okviru festivalov Mesto žensk, Mladi levi in Sindikat odklonskih entitet.

Kritike lahko preberete na povezavi: http://veza.sigledal.org/kritika.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kritika-na-portalu-sigledal-1