Nova sezona mariborskega lutkovnega gledališča zaznamovana z jubileji

Avtor: STA

Novo sezono Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) bo uvedel jubilejni, 30. Poletni lutkovni pristan, ki je mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Okroglo obletnico ima tudi bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, v rednem programu pa bodo pripravili šest premier, med drugim Ostržka in Cesarjeva nova oblačila.


Foto: Arhiv LGMB

Poletni lutkovni pristan s tujimi in domačimi lutkovnimi predstavami v dvorani in na prostem je stalnica poletnega dogajanja v Mariboru in vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev. Potekal bo med 3. avgustom in 1. septembrom in se bo po besedah direktorice LGM Katarine Klančnik Kocutar poklonil tradiciji, a v svojem bistvu ostal takšen, kot je bil do sedaj, torej dostopen, raznolik in prijazen.

"V 30 letih se je na njem zvrstilo več kot 2000 nastopajočih iz 30 držav," je povedala. Tokrat se bodo predstavila gledališča in skupine iz Slovenije, Izraela, Češke, Estonije, Italije, Avstrije in Francije. "Letos želimo nanj povabiti lutkarje, ki so nekoč že gostovali pri nas, da tako povlečemo črto skozi zgodovino," je dodala direktorica.

V sodelovanju z Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev Slovenije gosti LGM tudi 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki bo med 11. in 14. septembrom. Festival bienalno predstavi najboljše lutkovne predstave, ki nastajajo v Sloveniji, domači in tuji strokovni javnosti.

Prva premiera v novi sezoni LGM bo Ostržek, kjer bo po izvorni zgodbi Carla Collodija prevzel likovno podobo in režijo Matteo Spiazzi. "Predstava sega v samo osnovo lutkarstva, torej kako neka neživa reč oživi," je povedala sogovornica.

Nato se bodo poklonili pisatelju Lojzetu Kovačiču, za katerega številni po besedah direktorice ne vedo, da se je ukvarjal tudi z lutkovno umetnostjo. Predstava Možiček žebljiček bo nastala v koprodukciji s Hišo otrok in umetnosti in v režiji Jelene Sitar Cvetko.

Tretja premiera bo Zlatolaska in trije medvedi v prepoznavnem izčiščenem slogu Silvana Omerzuja, ki bo avtor likovne podobe in režiser predstave. S klasičnimi lesenimi lutkami bo nagovarjala najmlajše občinstvo.

V mednarodni koprodukciji z Zavodom Federacija iz Ljubljane in Werk89 z Dunaja nastaja Uspavanka za čuječe otroke na temo zvoka in hrupa v vsakdanjem življenju. Režijo je prevzel Peter Kus, likovna podoba je delo Gregorja Lorencija.

Za najmlajše občinstvo bo predstava Drobtine iz mišje doline, ki jo bo režirala Nika Bezeljak po slikanici Anje Štefan. Zanjo je avtorica prejela nagrado časnika Večer za najboljšo otroško in mladinsko literaturo.

Zadnja v sezoni bo premierno uprizorjena znana pravljica Hansa Christiana Andersena Cesarjeva nova oblačila, ki nastaja v koprodukciji z Mestnim lutkovnim gledališčem v Reki ter v režiji Zorana Petroviča.

Poleg priprave lutkovnih predstav se v LGM posvečajo tudi različnim sodelovanjem. Oktobra tako s Francoskim inštitutom v Sloveniji in Goethe inštitutom Ljubljana pripravljajo medgeneracijski projekt, v okviru katerega bosta nagrajenki francosko-nemškega sklada Transfabrik Julika Mayer in Mylene Benoit skupaj z mariborskimi osnovnošolci in starostniki postavili na oder novo različico svoje produkcije Georges, ki sta jo že predstavili na gledališkem festivalu v Avignonu.

V koprodukciji z zavodom Cona sta Irena Pivka in Brane Zorman zasnovala večmedijski performans oz. zvočni sprehod ob Dravi. V LGM bodo v novi sezoni med drugim nadaljevali tudi z vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi, projektom Iz knjige na oder, soorganizacijo Letnega kina Minoriti in sogostiteljstvom festivalov, kot so Festival Lent, Borštnikovo srečanje, Druga godba, Stop trik, Performa Platforma in Prestopi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-mariborskega-lutkovnega-gledalisca-zaznamovana-z-jubileji