Leja Jurišić in Milko Lazar prepletena za koncertni performans De facto (pojdi s seboj)

Avtor: STA

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi premiera koncertnega performansa De facto (pojdi s seboj), pod katerega se podpisujeta plesalka in koreografinja Leja Jurišić ter skladatelj in multiinstrumentalist Milko Lazar. Dva umetniška individualista sta moči združila v "čutno manifestacijo hrepenenja, strasti in poguma".


Foto: Arhiv CD

"Moje telo se nehote pogovarja z njegovo glasbo. Moja robustnost, grobost, neposrednost v razmerju z njegovo mehkobo, liričnostjo. Moje mišice v razmerju z njegovo nežno kožo. Slišim ga. Želim mu odgovoriti. Ne samo, da glasba rodi ples. Tudi ples rojeva glasbo." S temi besedami Leja Jurišić povzema ustvarjalno radovednost, ki je botrovala glasbeno-performativnemu projektu De facto, prvemu tovrstnemu sodelovanju med plesalko in koreografinjo ter skladateljem in multiinstrumentalistom.

"Odrsko sobivanje dveh izrazitih umetniških individualistov prinaša odkrivanje nepredvidljive izrazne potence, kjer na presečišču giba in zvoka vznika predstava, ki jo avtorja povzemata kot iskanje sledi do resnice sodobnega človeka. Preko svojevrstnega ustvarjalnega dialoga in eksperimentiranja se umetnika podajata k preseganju lastne avtorske pozicije, da bi izpostavila krhkost in nestabilnost bivanja v aktualnem trenutku, se dotaknila pristnosti človekove eksistence onkraj vsakršne ideologije ali želje," piše v sporočilu za javnost.

Zvočna struktura projekta temelji na tridelni partituri za orkester, katerega vlogo tokrat prevzema sam komponist. Lazar bo s pomočjo elektronskih simulatorjev, pravih instrumentov in računalniško podporo glasbo na odru izvajal kot solist.

Sledi orkestra, ki ga ni, so na odru nakazane s pomočjo inventarja in glasbil, med katerimi vznika in se giblje pulzirajoče telo Leje Jurišić. Njen ples aludira na mnoštvo govoric njenih koreografskih predhodnic. Leja Jurišić z markantno in vsekakor pomnljivo odrsko prezenco uveljavlja polifonijo glasov, ujetih v monolit singularnega telesa, iz katerih na ostankih preteklosti klije prihodnost: zdi se, da njena koreografija kriči po novi, radikalni obravnavi ženskega telesa tako v razmerju do družbe kot do Drugega, piše v sporočilu.

"Predstava De facto mapira teren za iskanje resnice v postfaktičnem svetu. Resnice, zrcaljene v odrski prezenci neukročenega ženskega telesa in dekonstruirane zvočne matrice, ki pred gledalci prerasteta v čutno manifestacijo hrepenenja, strasti in poguma," so še zapisali ustvarjalci.

Scenografijo in luč podpisuje Petra Veber, producent je Žiga Predan iz Pekinpaha.

Prvi ponovitvi predstave bosta v CD na sporedu že 14. in 15. maja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/leja-jurisic-in-milko-lazar-prepletena-za-koncertni-performans-de-facto-pojdi-s-seboj