V Novem Sadu začetek festivala Sterijino pozorje

Avtor: STA

V Novem Sadu bo kot "prolog" festivala Sterijino pozorje drevi gostovalo mestno gledališče iz Izmirja s predstavo Derviš in smrt Meše Selimovića v režiji Nurulaha Tundžerja.


Festival so slovesno odprli v sredo z musicalom Lasje v režiji Kokana Mladenovića in izvedbi Ateljeja 212. Slovenijo bosta zastopala ljubljanska Drama in SLG Celje.

SNG Drama Ljubljana bo v soboto, 29. maja, gostovala z Barčico za punčke Milene Marković, ki jo je za oder Male drame zrežiral Aleksandar Popovski. Celjsko gledališče pa se bo v četrtek, 3. junija, predstavilo s klasiko Dom Bernarde Albe Federica Garcie Lorce v režijski vizuri Diega de Bree.

Na sporedu bo skupaj 21 predstav, od tega jih je 15 v sekciji domače drame in gledališča, pet predstav pa prihaja iz tujine, piše na spletni strani festivala. Pomemben sestavni del festivala je Pozorje mladih, v sklopu katerega nastopajo študenti gledaliških akademij s srbskim učnim jezikom iz regije.

Sterijino pozorje bo v 55. izdaji odprl režiser Nikita Milivojević. Na festivalu z dolgo tradicijo bodo podelili tudi nagrade. O njih bo odločala žirija, ki ji predseduje scenograf Geroslav Zarić, dobitnik sedmih Sterijinih nagrad za scenografijo. Znana sta nagrajenca za življenjsko delo, to sta kostumografinja Božana Jovanović in igralec Petar Kralj.

Festival se bo letos poklonil 100. obletnici rojstva pisatelja Meše Selimovića. O njem bodo drevi odprli tudi priložnostno razstavo na temo Meša Selimović v gledališču.
 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novem-sadu-za%C4%8Detek-festivala-sterijino-pozorje