Na odru pod zvezdami LGL izkustvena predstava za malčke Kuku

Avtor: STA

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana bo drevi premiero doživela izkustvena predstava za malčke, ki so stari najmanj leto in pol, z naslovom Kuku. V predstavi rebusi oziroma slikovne uganke priznane francoske ilustratorke Lucie Felix vzbudijo zanimanje mladega gledalca in ga nežno zazibljejo v prvo interaktivno gledališko izkušnjo.


Foto: Jaka Varmuž

Igralka in igralec - Maja Kunšič in Gašper Malnar - z odkrivanjem in prekrivanjem preprostih grafičnih oblik in predmetov ustvarjata nove vizualne podobe, ki iz dvodimenzionalne izkušnje slikanice prehajajo v tridimenzionalni gledališki svet. V njem malčki "opazujejo in čustveno sodelujejo v dogajanju, ki se odvija iz besede v besedo, iz giba v gib, iz predmeta v predmet, iz slike v sliko in se ne navezuje na neko racionalno zgodbo", so zapisali v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL).

V predstavi režiserke Mateje Bizjak Petit se enakovredno združujejo elementi likovne umetnosti, plesa in glasbe ter spogledovanje s sodobno tehnologijo. Igra temelji na prvih izgovorjenih besedah, preprostih predmetih, osnovnih pojmih in nasprotjih, kot so skriti - odkriti, graditi - podreti, najti - izgubiti, sestaviti - razdreti. Vsebinska zasnova vizualno poetične gledališke izkušnje je tako vezana na otroško radovednost, domišljijo in spontanost.

Po končani polurni predstavi se lahko otroci poigrajo s predmeti, ki so jih odkrili med predstavo. Ob predstavi bo na ogled tudi spremljevalna interaktivna razstava Lucie Felix, ki je pripravljena kot igrišče, kjer otroci eksperimentirajo z oblikami, barvami in predmeti. V razstavnem prostoru lahko raziskujejo eksponate in se v njem igrajo skrivalnice.

Predstava je nastala v koprodukciji LGL, centra Collectif Ma-Thea in Svetovnega festivala lutkovnih gledališč Charleville-Mezieres. Avtor glasbe je Damien Felix, avtorji poezije pa so Felix, Pierre Soletti in Mateja Bizjak Petit. Koreografinja predstave je Barbara Kanc.

Lucie Felix je priznana francoska ilustratorka in avtorica slikanic za najmlajše. Njena slikanica 2 yeux je prejela več francoskih nagrad, med drugim leta 2013 tudi nagrado sorciere za najboljšo francosko slikanico.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-odru-pod-zvezdami-lgl-izkustvena-predstava-za-malcke-kuku